Confidenţialitate

Corbii de Piatră, biserica rupestră cu două altare | GALERIE FOTO

Mănăstirea Corbii de Piatră face parte dintr-un ansamblu rupestru, format într-o stâncă de gresie, în județul Argeș, comuna Corbi.

Istoria acestui lăcaș începe încă din cele mai vechi timpuri, căci specialiștii susțin că au găsit urme de locuire preistorice.

Mai mult decât atât, în timpul civilizației dacice, locul a fost folosit ca un altar sau un sanctuar religios.

În perioada medievală, acest loc a fost transformat în schit. La început, biserica mănăstirii avea două altare pe un singur naos, ceea ce face ca această biserică rupestră să fie unică la noi în țară.

Prima atestare documentară a mănăstirii a fost la 23 iunie 1512, când “monahia Magdalina, în mirenie Mușa, fiică și soție de boier, proprietară ereditară a moșiei de la Corbi, redeschide mănăstirea înființând la Corbi prima mănăstire de călugărițe de la noi din țară”, potrivit lui Nicolae Iorga.

“Pe când înainte era obiceiul, în lipsa monastirilor de maice, căci numai în Țara Românească se pomenește de una încă de la 1512, făcută de călugarița Magdalina, văduva boierului Hamza, la Corbii de Piatră”, scria Nicolae Iorga în cartea sa Istoria Bisericii Românești.

În ceea ce privește pictura mănăstririi, criticul de artă Carmen Laura Dumitrescu consideră că este cea mai veche, cel puțin din Țara Românească, fiind realizată către sfârșitul secolului XIII sau începutul secolului XIV, cu zugravi aduși de la Constantinopol.

Căsuța Albastră

La câțiva pași de mănăstire, iese în evidență Căsuța Albastră. Are 154 de ani, fiind considerată una dintre cele mai vechi case din comuna Corbi.

Este frumos amenajată și poate fi vizitată gratuit, cu îngăduița proprietarei, doamna Mihaela, care îngrijește cu sfințenie această casă.

O vizită aici poate ajuta pe oricine să înțeleagă cum trăiau țăranii români cu sute de ani în urmă și care erau obiectele pe care le foloseau în viața de zi cu zi.

Mihaela reprezintă a cincea generație care deține această casă, astăzi transformată în muzeu. Cu multă răbdare și mândrie, femeia povestește despre bunica ei, ultima persoană care a locuit aici, dar și despre fiecare obiect din casă.

În curtea căsuței, continuă aceeași stâncă în care a fost săpată și Mănăstirea Corbii de Piatră.

În urma desprinderii unor bucăți de piatră din stâncă, au ieșit la iveală niște forme care au dat frâu liber imaginației vizitatorilor. Cea mai spectaculoasă dintre aceste forme este “piciorul de uriaș”.

Foto: Lavinia Dragomir

*Vizitarea Mănăstirii Corbii de Piatră s-a realizat cu sprijinul agenţiei de turism Scorilo Travel Vacanţe.