“Eventuala adoptare a deciziei de abrogare a ordonanței ne va permite să avem o discuție serioasă cu segmente largi ale societății și cu întreg spectrul politic despre cum ne construim viitorul ca țară.
România se află într-un blocaj grav din cauza abuzului de putere al anumitor instituții și autorități și va fi nevoie de o abordare lucidă și nepartizană pentru a găsi o rezolvare la această problemă. De aceea, voi propune de îndată tuturor celor interesați, partide, reprezentanți ai societății civile, mediul economic, să ne așezăm la aceeași masă”, scrie Călin Popescu-Tăriceanu într-o postare publicată în urmă cu puțin timp pe Facebook.
În urmă cu două zile, copreședintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, îl considera responsabil pentru proteste pe președintele Kaus Iohannis.
”Cu regret constat că preşedintele Iohannis a renunţat în integralitate la rolul său constituţional de mediator şi incită la proteste lansând tot felul de speculaţii de la tribuna Palatului Cotroceni. Ca şef al statului, ca garant al Constituţiei, preşedintele trebuia să medieze starea de tensiune din societate. În schimb, preşedintele Iohannis a devenit partizan şi s-a angrenat într-o luptă politică cu actuala majoritate parlamentară. Mi-e greu să înţeleg cum preşedintele statului român poate dezinforma cu atât de multă nonșalanță cu privire la protestele din ţară.
Mai multe informaţii false am sesizat în declaraţia de presă a preşedintelui:
1) Sloganul „Jos mâna de pe DNA!”. La finalul lunii noiembrie, ministrul Justiţiei Raluca Prună a declarat: ”Am făcut din DIICOT, instituţional vorbind, exact ceea ce este şi DNA-ul. Şi am făcut asta în considerarea unei viziuni mai largi, întrucât, nu ştiu, este de presupus că în 10 ani, nu ştiu, într-un orizont de timp, pe termen lung de fapt, aceste structuri specializate probabil că vor fi reunite într-una singură”. La acea vreme, preşedintele a ignorat complet această decizie de reorganizare a ministrului Prună. Să înţelegem că „jos mâinile de pe DNA” este o referire la doamna Prună? Vine cam târziu, după mai bine de 2 luni.
2) „Felul în care jandarmii au acţionat faţă de aceste grupuri de instigatori mă nemulţumeşte profund”. Încă de aseară am urmărit reacţiile care au apărut în spaţiul public cu privire la modul în care Jandarmeria a acţionat. Nu a existat niciun reproş la adresa acestora. Mai mult, câţiva tineri le-au oferit joi lalele jandarmilor care asigură perimetrul din faţa Palatului Victoriei, în semn de mulţumire pentru faptul că miercuri noaptea i-au apărat pe protestatari de cei care au aruncat cu pietre, petarde, torţe şi alte obiecte contondente către jandami. Rolul jandarmeriei este acela de a restabili ordinea publică. Preşedintele nu face altceva decât să incite pe mai departe.
3) „O țară are un guvern să se ocupe de astfel de situații (asigurarea ordinii publice) nu să dea ordonanțe seara”. Iar preşedintele are rolul de a apăra legea fundamentală a ţării. Este păcat faptul că preşedintele nu cunoaşte că Guvernul are dreptul să legifereze prin ordonanţe pe anumite domenii sau materii.
Fac un apel la preşedintele Iohannis să reintre în cadrul constituţional al atribuţiilor pe care funcţia le impune”, scria pe 2 februarie copreședintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, pe Facebook.