Confidenţialitate

Copiii români, a doua cea mai numeroasă populaţie cu vârstă fragede din Germania

La sfârşitul anului 2019, mai mult de 708.300 de români erau rezidenţi în Germania, a cincea cea mai numeroasă populaţie rezidentă după nemţi, turci, polonezi şi sirieni, conform datelor de la institutul naţional de statistică al Germaniei, citat de Ziarul Financiar.

Dintre românii rezidenţi în Germania, aproape 93.400 sunt copii cu vârsta de până la 10 ani.

Dintre ţările europene, copiii români sunt a doua cea mai numeroasă populaţie rezidentă cu vârsta de până la 10 ani în Germania, după nemţi, un semn că românii care aleg să se stabi­lească în Germania sunt tineri, care fie vin aici cu copii mici, fie aleg să îşi întemeieze o familie aici.

Numărul copiilor născuţi în România a scăzut cu mai mult de 11% în ultimii 10 ani, conform datelor de la Institutul Naţional de Statistică (INS), o scădere de mai mult de 24.000 de copii, de la 212.199 în anul 2010 la 188.135 în 2019. Cea mai mare scădere a numărului de copii născuţi în România a fost între 2018 şi 2019, o scădere de mai mult de 18.400 de nou-născuţi.

Sociologul Alfred Bulai consideră că există o legătură între migraţie şi scăderea natalităţii din România.

„Evident că migraţia are consecinţe directe asupra natalităţii pentru că pleacă în ge­neral populaţia tânără, activă din punctul de vedere al natalităţii. În general, cei care pleacă în străinătate pleacă piramidal, de regulă pleacă o persoană, vârful unei piramide, şi apoi aduce alţi membri ai familiei sau prieteni. Mulţi dintre ei preferă să vină şi cu copiii pentru că statele europene sprijină familiile cu copii. Chiar dacă nu sunt cetăţeni, pentru ei există foarte multe facilităţi, mult mai multe decât există în Româ­nia“, a spus expertul pentru ZF.

Facilităţile oferite de ţările din Occident pentru copii sunt foarte bune şi acesta este unul dintre motivele pentru care părinţii decid să rămână în astfel de ţări.