Este vorba despre un proiect de lege inițiat de 73 de parlamentari, majoritatea de la PSD.
În inițiativa legislativă sunt prevăzute și pedepse cu închisoarea și amenzi, numai că inițiatorii au încurcat Codurile penale, au făcut referire în text la un articol din vechiul cod penal.
În actualul cod penal, respectivul articol nu are nicio legătură cu familia.
Proiectul de lege prevede existența unei pensii de întreținere pe care copiii să o plătească părinților și bunicilor.
Valoarea acesteia – o suma fixă – urmează a fi stabilita de o instanță judecătorească, iar cuantumul nu va depăși o cincime din venitul net lunar.
Proiectul de act normativ poartă numele de “Legea recunoștinței intre generații”. Inițiatorii spun că este nevoie de o astfel de lege din cauza migrației forței de muncă în străinătate, a cazurilor de bătrâni abandonați și a discriminării generate de faptul că există obligația de a crește un copil, dar nu și cea de avea grijă de un bătrân.
Proiectul prevede și sancțiuni. Inițiatorii fac referire la articolul 305 din Codul Penal, însă este vorba de vechiul cod penal.
În noul Cod penal, articolul 305 se referă la “neglijenţa în păstrarea informaţiilor – infracţiuni de serviciu”.
În cel vechi, articolul în cauza prevede că pentru situația de “neplată cu rea-credință, timp de 2 luni, a pensiei de întreținere stabilită pe cale judecătorească”, pedeapsa este de închisoare de la 6 luni la 3 ani.
Proiectul nu stă în picioare – este de părere profesorul Cristian Păun, de la Academia de Studii Economice din Capitală.
El explică faptul că romanii oricum plătesc lunar contribuții pentru sistemul national de pensii:
“Contribuim la pensia bunicilor noştri şi nu la pensia noastră. Şi nu cu puţin. O bună parte din cei 42-43% din venitul nostru brut, pe care-i trimitem lunar la stat din salariul nostru, reprezintă contribuţia la sistemul public de pensii. Noi dăm 30 % , plus o cincime din ceea ce rămâne din venitul net – adică încă vreo 20 % … înseamnă că aproape 50 % am putea să fim obligaţi să dăm către sistemul public de pensii. Pe când noi, la rândul nostru avem copii. ”
Mulți romani căștiga salariul minim pe economie, practic parlamentarii vor să redistribuie sărăcia, crede Cristian Păun:
“Din sărăcia mea, poţi să mă obligi să dau o parte părintelui meu. Dar, la urma-urmei, vorbim tot de sărăcie. Noi, în loc să ne ocupăm de creşterea oportunităţilor, crearea de locuri de muncă – în sectorul privat, cu precădere – ne ocupă în continuare de redistribuirea sărăciei. Nu e nevoie de o lege să îţi iubeşti părinţii. Nu e nevoie de o lege să ai grijă de familia ta. ”
Profesorul Cristian Păun, de la Academia de Studii Economice din Capitală