
Zeci de clipuri în care utilizatorii de rețele sociale încearcă să arate că zăpada care a căzut în România ar fi falsă și că ar conține plastic au fost publicate în utimele zile pe internet. În alte filmulețe, internauții susțin că o lege privind apărarea națională i-ar trimite pe români la război. Cum îi ajutăm pe copii să dezvolte o gândire critică, astfel încât să evalueze conținutul pe care îl văd pe internet? Într-o intervenție telefonică la emisiunea „România în Direct” la Europa FM – cu Cătălin Striblea – psihologul Bianca Proptean a explicat că educația copiilor în privința consumului de conținut online începe de la relația lor cu părinții. Psihologul punctează că este important ca un copil să simtă un mediu sigur în familie, astfel încât să fie deschis că le poate povesti părinților despre ce a văzut online. Rolul părinților rămâne unul esențial, subliniază Bianca Proptean. „Să ne gândim serios ce facem noi cu copiii noștri și cu timpul lor. Cumva, să fim mult mai atenti și să nu îi mai lăsăm în fața ecranelor doar ca să stăm noi liniștiți sau pentru că nu avem timp”, a precizat psihologul.
Bianca Proptean: Să-l tratăm pe copil cu foarte multă seriozitate atunci când vine și ne arată ceva de pe TikTok și să-i dăm acel mediu de siguranță
Cătălin Striblea: Bună ziua, mulțumesc pentru răbdare. Am nevoie să ne dați câteva reguli ajutătoare, ca să zic așa. Dacă ai copil, cum vorbea mai devreme ascultătorul nostru, copil de 11 ani, are telefon, că așa e presiunea socială, cum să faci ca mintea lui să nu fie infectată de tot felul de prostii? Asta ar fi prima…
Bianca Proptean: „În primul și în primul rând, este foarte important să-i oferim un mediu de siguranță, astfel încât el să se simtă în siguranță, să vină să comunice și să vină să-l întrebe. Să știe că nu este luat în râs. El poate să vadă ceva pe TikTok și să vină să zică: <<uau, ia uite ce-am văzut aici>>, și poate avem tendința să râdem. <<A, ia uite, cum poți să crezi așa ceva?>> Deci cumva, în momentul în care vine copilul, să-l tratăm cu foarte multă seriozitate și să-i dăm acel mediu de siguranță. Adică să nu-l judecăm, să nu-l criticăm, să nu râdem de el. Astfel încât să putem să avem această punte de comunicare și el să aibă încredere că vine într un mediu sigur. Asta este prima și cea mai importantă regulă de când dorim să devenim părinți și când suntem părinți. Cumva, ideea asta este să simtă copilul în siguranță alături de noi”.
Bianca Proptean: „Este foarte important să ne abținem de la critică și judecată. Este absolut necesar pentru ca el să poată să vină să se deschidă, să poată să vină să spună orice problema are”
Cătălin Striblea: Să-l convingi, să stabilești mediul acela în care să vină să vorbească cu tine. „Uite, mamă, uite, tată, ce-am văzut!”.
Bianca Proptean: „Exact. Și asta este foarte important – să ne abținem de la critică și judecată, deși în cele mai multe cazuri este foarte greu. Dar cumva să înțelegem că asta este absolut necesar pentru ca el să poată să vină să se deschidă, să poată să vină să spună orice problema are, știind că nu va fi judecat și că, din contră, se va găsi o soluție. Acolo găsește alinare, acolo găsește înțelegere. Asta este atât
de important atunci când avem un copil. Pentru că altfel nu va veni să ne spună”.
Bianca Proptean: „Copiii relativ mici poate că n-ar trebui să intre în contact cu genul acesta de informație, pentru că le poate distorsiona realitatea”
Cătălin Striblea: Este în regulă să-i setezi rețeaua socială, să-i limitezi rețeaua socială? Adică, în momentul în care intră în interacțiune și toți copiii intră în interacțiune cu asta, spune: „mamă, tată, vreau să am TikTok”. 11 ani. Ce faci?
Bianca Proptean: „Cred că e nevoie să existe un acord parental sau să existe o supraveghere. Poate că ar trebui nici să nu aibă TikTok până la o anumită vârstă, ținând cont de ce se întâmplă pe TikTok în zilele astea. Copiii relativ mici poate că n-ar trebui să intre în contact cu genul acesta de informație, pentru că le poate distorsiona realitatea, este foarte periculos, pot deveni foarte anxioși, mai ales dacă există genul de știri sau informații care le produc amenințare, până la urmă”.
Bianca Proptean: „Este foarte important să-l ajut pe copil să-și dezvolte o gândire critică”
Cătălin Striblea: Deci, mai puțină rețea socială până când chiar împlinesc vârsta aceea legală. Adică să nu le dai drumul pentru că ți-e mai comod. Știi că părinților le este uneori mai comod. Dacă îl vor liniștit, îi pun un telefon în mână. Dar dacă au 14, 15, 16 ani, deja sunt mari. Instagramul e la dispoziție, nu exiști fără Instagram în lumea asta. TikTok-ul e la dispoziție. Cum faci să știi că e în siguranță, că mintea lui e în siguranță acolo? Vorbești, te uiți la ce se uită, îl supraveghezi, ce se întâmplă?
Bianca Proptean: „Așa cum e importantă comunicarea și setarea unui mediu de siguranță, unde eu, ca părinte, e nevoie să mă controlez, să nu judec, să nu critic, este foarte important să-l ajut pe el să-și dezvolte o gândire critică. O gândire critică care nu înseamnă, evident, că trebuie să critice, ci o gândire prin care el să-și pună niște întrebări, să se gândească. <<Oare este chiar adevărat ce se spune aici?>>, <<Oare cine beneficiază dacă informația asta nu este adevărată?>>”.
Bianca Proptean: „Putem pur și simplu să-i spunem: <<uite, hai că ai găsit o informație pe TikTok sau în altă parte online, hai să o verificăm și din alte două, trei surse>>”
Bianca Proptean: „Vin cu o mică informație din neuroștiință care ne spune că gândirea asta critică, deci logica, judecata, analiza lucrurilor, se definitivează undeva la 20, 23, 24 de ani, când se termină maturizarea creierului nostru. Ori, la orice vârstă până la vârsta aceea, se presupune că nu există această gândire critică bine dezvoltată. Din păcate nici sistemul de învățământ nu pune umărul. Pune mai degrabă umărul la memorare. Și atunci, cred că e nevoie să mă duc către copilul meu, să setez și să-l ajut, să deosebească el, cât poate la vârsta respectivă, dacă nu poate să vină să întrebe, dacă acea informație este reală sau nu. Putem pur și simplu să-i spunem: <<uite, hai că ai găsit o informație pe TikTok sau în altă parte online, hai să o verificăm și din alte două, trei surse>>”.
Bianca Proptean: Poate că acum câțiva ani nu ne gândeam că pericolul este atât de mare, dar acum, cu dezinformare și deep fake există pericolul de a le strica filtrul de percepție a realității
Cătălin Striblea: Bianca Poptean, regula aceea, acum 5-10 ani, în diverse studii, diverși psihologi, colegi de ai tăi, încă mai spuneau părinților: „domnule, nu-i lăsați”, și cred că spun și astăzi, dar mi se pare un efort care e inutil pe locuri, le spuneau – nu-i lăsați mai mult de știu eu, erau niște trepte, jumate de oră, o oră, două ore să stea pe telefon. Nu cred că a luat nimeni sau foarte puțină lume să fi luat în seamă chestiunea aceasta. Mai funcționează astăzi chestia asta, să le spui?
Bianca Proptean: „Păi ar trebui să funcționeze. Cred că n-ar trebui să renunțăm la ideea asta de acord parental, de supervizare, de a vedea unde se uită, de a vedea la cine se uită pe TikTok. Cred că e nevoie să luăm din timpul nostru. Poate că acum câțiva ani nu ne gândeam că pericolul este atât de mare, dar acum, cu tot ce se întâmplă în jurul nostru, cu pericolul de dezinformare și de a le strica filtrul de percepție a realității până la urmă – pentru că nu trebuie să uităm că există tot felul de tehnologii cum este și cea de deep fake, prin care ei pot vedea tot felul de video-uri și de filmulețe care denaturează în mod flagrant realitatea. Dacă ei sunt mici și abia acum învață să descopere lumea vor crede că umblă căței cu cap de găini”.
Bianca Proptean: „Să ne gândim serios ce facem noi cu copiii noștri și cu timpul lor” / „Să fim mult mai atenti și să nu îi mai lăsăm în fața ecranelor doar ca să stăm noi liniștiți sau pentru că nu avem timp”
Bianca Proptean: „Cred că e un semnal de alarmă pentru toți părinții. Să ne gândim serios ce facem noi cu copiii noștri și cu timpul lor. Mai bine îi ducem să facă un sport. Cumva, să fim mult mai atenti și să nu îi mai lăsăm în fața ecranelor doar ca să stăm noi liniștiți sau pentru că nu avem timp. Cred că e nevoie să ne regrupăm, să ne rearanjăm prioritățile și să ne gândim că asta este foarte important pentru viitorul dezvoltării neurologice a copiilor noștri, despre cum vor vedea ei lumea, despre cum vor avea setările de a discerne ce este adevărat și ce nu este adevărat, ce e periculos pentru viața lor și ce nu e periculos pentru viața lor”.
Cătălin Striblea: Cred că asta e observația cea mai bună. Mulțumesc! Bianca Poptean este psiholog.
Sursa foto: Shutterstock