La o lună de zile de când furtuna puternică s-a abătut asupra Maramureșului, copacii afectați de vijelie sunt încă la pământ.
În pădurile județului, în special în zona Cavnic, Vișeu, Borșa dar și pe Valea Vaserului, au fost distruși mii de arbori.
Pe drumul care duce spre Cavnic pot fi văzuți copaci rupți sau scoși din rădăcini, crengi rupte pe care nimeni nu le-a adunat.
Instituțiile care ar trebui sa rezolve problemele aruncă responsabilitatea de la unii la alții, timp în care nu s-a făcut nimic pentru valorificarea masei lemnoase.
Cei de la Direcția Silvica spun că în prezent încă se mai ocupă de inventarierea pădurilor afectate și nu pot sa se ocupe de tăierea si strângerea arborilor doborâți.
Pe de altă parte, primarii afirmă că nu este de competența lor, fiind totodată prea săraci să aloce fondurile necesare în acest sens.
Potrivit datelor oficiale, este vorba despre circa 200 de mii de metri cubi de material lemnos, 150.000 de mii care aparțin Directiei Silvice Maramureș și restul de 50.000 care se află în proprietatea altor persoane.
În total 600 de hectare de păduri, cifră care ar putea crește după finalizarea inventarierii.
Instituția Prefectului a transmis primariilor din zonele afectate, dar și Direcției Silvice să rezolve problema.
Aceștia declară, conform cadrului legislativ, că în cazul pădurilor statului pot lua măsuri, dar nu și pentru cele care aparțin persoanelor fizice, bisericilor, primăriilor sau școlilor.
Soluția dată de prefect a fost invocarea Codul Civil care prevede că în caz de calamități să nu aștepte ca oamenii să își rezolve titlurile de proprietate.
Cele mai afectate localități sunt Baia Sprie, Cavnic, Târgu Lăpuș, Groșii Tibleșului, Strâmbu Băiuț și Vișeu, dar și în zona Gutin.