Confidenţialitate

Coolinaria: Vlad îţi aduce inspiraţie la ronţăială (P)

Azi dimineaţă în Deşteptarea, Vlad Petreanu i-a inspirat pe ascultători cu două reţete de dip-uri care merg de minune alături de nişte felii crocante de castraveţi, ca aperitive la o petrecere răcoroasă de vară.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Pentru pofticioşi, iată şi reţetele scrise :
Primul dip este un soi de ajoblanco – gen usturoi, ulei, migdale. Avem așa:

  • Castraveți verzi, tăiați bețișoare.
  • O cană de migdale crude.
  • 2 căței de usturoi.
  • 3 lingurițe de oțet de vin, de bună calitate.
  • Jumătate de cană de ulei de măsline extravirgin.
  • Sare, apă rece.

Un sfert din migdale se coc nițel la cuptor, după care se sfărâmă ușor pe un fund de lemn. Celelalte, deci migdalele crude se curăță de coajă – cum? E foarte simplu, se pun în apă care fierbe 1 minut – nu mai mult, că se înmoaie. 1 minut, după care se trec prin apă rece, în strecurătoare, și se apasă ușor între degete, coaja se desprinde foarte ușor.

Într-un blender se pun așa: usturoiul, migdalele curățate de coajă, lingurițele de oțet și jumătate de pahar de apă rece. Se pornește blenderul și se toarnă uleiul în fir subțire – se face o emulsie, ăsta e principiul emulsiilor, să amestece elemente care altfel nu se amestecă, cum ar fi ulei și apă. În câteva minute ar trebui să rezulte o pastă subțire.

Într-o farfurie punem bețele de castraveți, pe deasupra pasta asta, așa, frumos, pe mijloc, și presărăm deasupra migdalele coapte, sfărâmate, și fulgi de sare. E ronțăială gravă, vă spun.

Al doilea sos e și mai simplu de făcut. E un hummus picant, cu ierburi. Hummus se găsește la orice supermarket – sau îți faci tu, e simplu tare.

Pentru sosul ăsta avem așa:

  • 2 lămâi
  • 2 ardei iuți – da’ iuți, nu prostii d-alea bulgărești fără gust.
  • 3-4 căței de usturoi.
  • 3 căni de pătrunjel tocat – și aici se poate combina, putem încerca să mai punem și oregano proaspăt, poate busuioc, un pic de cimbru verde, poate și mentă, mă rog, după gustul fiecăruia.
  • Un sfert de cană de ulei de măsline.
  • Jumătate de cană de tahini.

Cum se face:
Se rade coaja de la o lămâie și se pune în blender (spălați înainte lămâia cu apă caldă și săpun). Se storc lămâile în blender – atenție să nu fie sâmburi. Se pun dup-aia grămadă în blender pătrunjelul, ierburile, usturoiul, ardeii iuți, uleiul, niște apiță, ceva sare și se blenduiește până se obține o pastă verde, fină.

Se amestecă într-un bol cu hummus. Se potrivește de sare. Se ia un castravete, se dă prin sos, se ronțăie. Înnebunești. Merge cu un sauvignon blanc rece ca gheața, cât faci grătarul sau cât de pregătești de meciul Simonei. Iar acum să răspundem la întrebarea: unde găsim castraveţii proaspeţi şi delicioşi, care merg de minune cu dip-urile? La Mega Image!

Legumele produse în Solarii: roşii, castraveţi, ardei bianca, ardei kapia, salată, vinete, au la bază seminţe atent selecţionate de către specialiştii în agricultură ai MEGA IMAGE. Fiecare etapă a procesului de cultivare este urmarită îndeaproape de specialişti şi supusă testelor de calitate, pentru a livra zi de zi clienţilor, din solarii direct la raft, produse de încredere, proaspete, şi cu gustul de odinioară, de la ţară.

Mai multe detalii găsiţi aici: mega-image.ro