Confidenţialitate

Controverse privind flota de la Marea Neagră

Neînțelegeri la nivel înalt în legătură cu propunerea României de a se crea o structura navală comună permanentă în Marea Neagră.

La o zi după ce se declarase de acord, Bulgaria a respins propunerea. Premierul bulgar Boiko Borisov i-a explicat preşedintelui Klaus Iohannis, aflat în vizită la Sofia, că nu dorește ca  Marea Neagră să devină “zonă de conflict militar”.

Oficialii bulgari au precizat că nave NATO pot patrula pe frontierele lor maritime numai în cazul unui aflux puternic de refugiaţi.

Întrebat de presă, președintele Klaus Iohannis a declarat  că discuţiile care s-au purtat pentru această iniţiativă au durat aproape un an. Șeful statului a clarificat situația : e vorba doar de exerciţii comune ale forţelor navale din România, Bulgaria şi Turcia, state membre NATO.

 

Și prim-ministrul Dacian Cioloş a arătat că e vorba doar de o colaborare între cele trei state riverane ale Mării Negre în interiorul Alianţei Nord-Atlantice, în legătură cu care Bulgaria și-a reafirmat sprijinul .

O decizie privind structura navală a Marii Neagre este aşteptată la summitul NATO care se va desfăşura luna viitoare în Polonia.