Noi controverse legate de mega-agenția care trebuie să coordoneze toate companiile de stat, AMEPIP (Agenția pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice): premierul va putea numi fără concurs președintele și vicepreședinții interimari. Așa a stabilit Cabinetul Ciolacu prin Ordonanță de Urgență. O măsură care vine după ce agenția a rămas fără șefi: au demisionat la presiunile Comisiei Europeane, care a descoperit că selecția a fost trucată.
La presiunea Comisiei Europene, conducerea mega-agenției a demisionat. Între motive: unul dintre șefi a participat la alegerea Comisiei speciale care urma să desemneze noii șefi. Apoi, Comisia l-a ales pe el în funcția de vicepreședinte AMEPIP. Dar oficialii europeni au spus că nici restul numirilor nu au fost transparente.
Rămasă fără șefi, Agenția pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP), va trebui să aibă interimari, pe care Guvernul a stabilit prin Ordonanță de Urgență că vor putea fi numiți fără concurs.
Ministrul Proiectelor Europene, Adrian Câciu: România a ținut cont de observațiile făcute de Comisia Europeană și a făcut modificările necesare
Ce spune acum ministrul Proiectelor Europene, Adrian Câciu: „Practic, s-a adaptat legislația națională. Partea română a făcut diligența de a ține cont de observațiile Comisiei Europene și a luat măsurile necesare”.
Întrebat de jurnaliști, ce s-a schimbat concret în legislația noastră, ministrul Proiectelor Europene a spus că: „Este situația în care se încheie interimatele și se reia procedura”.
Întrebat dacă se vor avea în vedere aceleași criterii ca până acum, Adrian Câciu a spus că: „Nu”.
Jurnalist: Una dintre probleme era că unul dintre vicepreședinți a participat la numirea Comisiei care mai târziu l-a evaluat.
Adrian Câciu: „Cu tot dragul, acest jalon este la secretariarul general al Guvernului. Pentru detalii tehnice, cred că ar fi bine să întrebați secretarul general al Guvernului”.
Situația tulbure de la mega-agenția companiilor de stat se numără între motivele pentru care România nu poate primi tranșa a treia de bani europeni din Planul European de Redresare.
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea