Guvernul dezbate, în ședința de miercuri, controversatele legi ale justiției care ar urma să fie adoptate în cadrul aceleiași ședințe. Proiectele sunt cel privind statutul judecătorilor şi procurorilor, cel referitor la organizarea judiciară și cel privind Consiliul Superior al Magistraturii.
Au fost puse în dezbatere publică din 2020.
Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, la începutul ședinței de Guvern:
„Dacă aceste proiecte vor vedea lumina tiparului Monitorului Oficial, în magistratură se va intra, ca regulă, prin examen. Există o singură excepție cu privire la magistrații pensionați, care ar putea fi reâncadrați acolo unde instanțele și parchetele suferă de deficit de personal. Un alt principiu pe care l-am urmărit a fost întărirea coerenței unor dispoziții și aș da un singur exemplu: am uniformizat regulile privind cooptarea procurorilor în cele două unități specializate ale Parchetului de pe lângă ÎCCJ, respectiv DNA și DIICOT. Existau acolo oarecare diferențe care nu erau justificate.”
În urma controverselor din ultimele săptămâni privind respectarea deciziilor CCR, ministrul a venit miercuri cu precizări:
„Aș vrea să afirm cu textele în față pe masă că niciun articol din cele 3 legi, niciun alineat, nicio interpretare, nicio nuanță nu afectează cu nimic obligativitatea deciziilor Curții Constituționale așa cum o stabilește neștirbit Articolul 147, Aliniatul 4 din Constituția României. Deciziile Curții Constituționale, odate publicate în Monitorul Oficial, au caracter general de obligativitate și se produc efecte numai pentru viitor.”
Recent, trei organizații ale magistraților atrăgeau atenția că proiectele ar reduce independența magistraților și că ar fi diferite de cele trimise Comisiei Europene.
De îmbunătățirea acestor legi depinde ridicarea MCV pentru România.
Foto: Inquam Photos / George Călin