De aceea, un control la medic este binevenit oricand.
Spre exemplu, putem suferi de boli de inima si sa nu stim acest lucru.
Stilul de viata determina enorm de multe boli, avertizeaza specialistii Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Din cauza acestor afectiuni, in lume, mai bine de 36 de milioane de oameni mor in decursul unui an.
Problemele se pot observa in tarile cu venituri mici sau medii sau acolo unde autoritatile nu se implica pentru a promova un stil de viata sanatos: consum scazut de sare, grasimi si alcool, practicarea unui sport, zilnic, cel putin 30 de minute.
OMS recomanda implicarea autoritatilor pentru promovarea screeningului si preventia bolilor cardiovasculare dar si imunizarea populatiei impotriva hepatitei B.
Dragos Vinereanu face parte din Comisia de Cardiologie a Ministerului Sanatatii si ne spune care este situatia in Romania:
‘In ceea ce priveste preventia cardiovasculara, din pacate, nu am reusit pana acum sa avem un program consistent al Ministerului Sanatatii. Ceea ce s-a facut, s-a facut pe partea de tratament. In ultimul an, cel mai important a fost programul de tratament interventional al infarctului miocardic acut. Datele noastre pe ultimul an arata ca mortalitatea in centrele in care s-a derulat programul s-a redus de la circa 13% la circa 6%. Adica, 250 de vieti salvate in urma acestui program, intr-un an.
Vorbim de un cost de 15.000 de euro pe viata salvata. In Statele Unite se spune ca orice sub 100.000 de dolari pe viata salvata este un raport cost – eficienta foarte bun’.
Calculul OMS arata ca la nivel global, ar fi nevoie de 11 miliarde de dolari pentru programe de preventie. Prin comparatie, sunt date sapte mii de miliarde de dolari pentru tratamentul bolilor de inima, afectiuni respiratorii, cancer si diabet.
Bolile cardiovasculare sunt de vina de 48% dintre decese, la nivel mondial.
2 din 3 romani mor din boli cardiovasculare. La fiecare 30 de minute un roman sufera un infarct miocardic acut. Unu din zece nu supravietuieste.
La fiecare 20 de minute, un romn sufera un accident vascular cerebral. Unul din cinci more din acest motiv.
Unu din trei romani sufera de hipertensiune arteriala.Pot fi prevenite bolile cardiovasculare. Sapte milioane de romani sufera din cauza lor.
Datele apartin Fundatiei Romane a Inimii care reuneste medicii cardiologi din tara noastra. Ei au lansat un program prin care se doreste prevenirea acestor boli si scaderea cu 10% a numarului de bolnavi de inima pana in 2015.
Campania de preventie a riscului cardiovascular se numeste ‘ SOS Cardio – Atentie! Risc Cardiovascular!’
Pe site-ul soscardio.ro va puteti face un test sa aflati daca exista vreun risc sa suferiti de vreo boala cardiovasculara.