Inspectoratele teritoriale de muncă fac verificări la angajatori, în această perioadă, după ce au primit semnale că unele companii îi obligă pe salariații care au intrat în șomaj tehnic să lucreze în continuare.
Ministrul Muncii spune că astfel solicitări din partea angajatorilor sunt ilegale și reprezintă un abuz.
“Pentru a nu permite multiplicarea cazurilor limită, cum am văzut că există angajatori cu cereri pentru fonduri publice aferente șomajului tehnic, deși au chemat angajații la serviciu. Toate sesizările sunt tratate cu promptitudine. ITM trebuie să verifice aceste abuzuri. Șomaj tehnic înseamnă plata pentru angajatul care rămâne acasă și nu este chemat la serviciu”, spune Violeta Alexandru.
Ministrul Muncii mai spune că o altă problemă ar fi aceea că angajatori virează cu întârzieri mai mari de 3 zile, banii aferenți șomajului tehnic.
Și firmele care și-au reluat activitatea sunt controlate, în prezent, de Inspecția Muncii, care vrea să vadă dacă s-au luat măsuri pentru protecția angajaților și limitarea răspândirii noului coronavirus.
“Este un ordin care stabilește reguli pentru revenirea la servicicu a angajaților înt-run număr mai mare de 50, fie că aparțin aceleiași firme sau lucrează într-un spațiu deținut de mai multe firme, sunt acolo reguli clare de distanțare, de acces în clădire.”