Confidenţialitate

Contribuția la CASS, obligatorie și pentru cei fără venituri. Vi se pare corectă această prevedere din Codul Fiscal?

Stârnește vii controverse în România o prevedere din Codul Fiscal ce spune că, pentru a putea beneficia de asistență medicală, toată lumea trebuie să contribuie la CASS, inclusiv cei care nu au venituri. Acest tip de persoane vor face o declarație că nu au venituri la fisc în fiecare an, ceea ce nu le va ajuta însă în cazul în care vor dori să fie băgați în seamă într-un spital, ci pentru o eventuală verificare a provenienței averilor.

Ca să beneficiezi de asistență medicală trebuie să fi contribuit cel puțin cu 5,5 % din salariu minim pe economie în ultimele șase luni… Adică 66 de lei pe lună, adică 396 de lei.

Să ne înțelegem, dacă ți se face rău pe stradă salvarea vine ci dacă ești asigurat și dacă nu ești asigurat. Asistența de urgență nu depinde de plata asigurării. Dar dacă de exemplu medicul de la UPU constată că ți s-a făcut rău pentru că ai o boală cronică, să zicem una care necesită operație programată, tot ce va putea face va fi să te stabilizeze și eventual apoi să te trimită acasă.

Acum prima întrebare logică ce îți vine în minte este de unde să dea bani un om care nu are niciun venit. Pe de altă parte trebuie să o recunoaștem următoare întrebare logică ar fi cum trăiește un om fără niciun venit.

Ei bine, într-o Românie încă destul de patriarhală, astfel de oameni există și nu, nu e vorba numai de asistații social. De fapt în acest moment în România mai sunt 255 de mii de familii ce beneficiază de acest ajutor, nu e vorba nici de pensionari, al căror număr total a depășit 5,8 milioane este vorba de restul până la aproape 9 milioane persoane care au între 15 și 65 de ani, nu sunt încadrate nici la școală și nu au niciun fel de activitate. O parte dintre aceste persoane sunt agricultori de subzistență, adică trăiesc din propria gospodărie și, în numeroase cazuri, din bani trimiși din străinătate de capul familiei care deja a plătit acolo, în Spania sau Italia sau Germania, o contribuție de sănătate.

Atâta doar că familia sa, părinții poate, sau soția, sau sora ar avea nevoie de asistență medicală aici, în România.

Pare absurdă această discuție, vorbim despre contribuția celor care teoretic n-au de unde să contribuie.

Pe de altă  parte, știm cu toții, în România mai avem o problemă, veche, legată de înregistrarea veniturilor. Nu vorbim de pensionari, de copii sau de elevi sau de studenți, nici de asistati social, vorbim mai ales de persoane care realizează venituri neînregistrate, adică la negru, vorbim de tineri aflați în întreținerea părinților…

Întrebarea mea pentru dumneavoastră este: Vi se pare corectă sau nu această prevedere din Codul Fiscal? Țineți cont că banii respectivi sunt cei din care se plătesc și salariile medicilor și medicamentele compensate, dar și șpăgile din sistemul medical… deci tot… și cu bune și cu rele, așa cum este acest sistem.

https://soundcloud.com/europafmromania/romania-in-direct-contributia-la-cass-obligatorie-si-pentru-cei-fara-venituri-10-septembrie-1

Puteţi asculta LIVE România în Direct şi online, la adresa www.europafm.ro/live. Moise Guran vă invită să vă exprimaţi opinia şi să o faceţi auzită în întreaga ţară sunând la numărul de telefon 0372.069.599.