Discuții în coaliția pro-europeană pentru formarea viitorului guvern. Din acesta ar trebui să facă parte PSD, PNL, USR și UDMR. Negocierile sunt îngreunate de lipsa unui buget pentru anul viitor, reclamă cei de la URS. Cristian Ghinea susține că ministrul liberal al Finanțelor, Marcel Boloș, nu are o direcție concretă pentru buget, iar premierul Marcel Ciolacu ar vrea să formeze mai întâi Executivul, iar apoi să se discute despre bugetul pe 2025.
Cristian Ghinea, coordonatorul Departamentului de Politici Publice al USR: „Vrem să intrăm la o guvernare în care știm ce facem”
„Discuția între noi și domnul Ciolacu, că domnul Boloș a venit, a aruncat niște cifre și după aia a tăcut din gură de parcă nu exista în cameră. Domnul Ciolacu a fost cam așa: Vrem să intrăm la o guvernare în care știm ce facem. Trebuie să știm exact care vor fi cheltuielile, care vor fi taxele, de unde reducem cheltuielile statului. Domnul Ciolacu repeta obsesiv: <<Facem Guvernul și după aia vedem>>. Noi am spus:<< Nu. Întâi vedem ce facem și apoi facem Guvernul>>”, a declarat Cristian Ghinea.
Reprezentanții USR lasă de înțeles că de discuția pe buget depinde dacă vor participa sau nu la guvernare. Social democrații recunosc tensiunile din timpul discuțiilor pentru formarea viitorului executiv și transmit că – matematic – un viitor guvern se poate face și fără participarea Uniunii Salvați România.
Daniel Suciu, parlamentar PSD: „Matematica parlamentară permite o majoritate atât cu USR, cât și fără USR”
„Matematica parlamentară permite o majoritate atât cu USR, cât și fără USR. Nu poți avea un guvern fără să ai un program de guvernare și de aceea s-a început prima dată cu discuțiile pe programul de guvernare. Mi se pare, și o spun cu toată sinceritatea, că este extrem de contraproductiv, mai ales după tot ceea ce s-a întâmplat inclusiv la alegeri să îți asumi că stai la masă și că lași toate orgoliile deoparte, să avansezi trei pași, să te înțelegi și după aceea să te întorci și să spui că nu mai ești de acord cu absolut nimic”, a declarat parlamentarul PSD, Daniel Suciu.
Noul parlament se va reuni vineri pentru validarea noilor membri, iar sâmbătă deputații și senatorii aleși prin votul de la 1 decembrie vor depune jurământul. Daniel Suciu spune că este complicat dar nu imposibil să avem un Guvern nou anul acesta.
Daniel Suciu, parlamentar PSD: Abia după ce va fi un premier desemnat, Parlamentul intră în acest mecanism de constiuire a unei majorități
Daniel Suciu: „Vă reamintesc că urmează ca toate partidele să fie chemate la consultări de către președintele României, iar abia după ce va fi un premier desemnat, Parlamentul intră în acest mecanism de constiuire a unei majorități”.
Reporter: „Între Crăciun și Anul Nou să dați un vot de încredere Guvernului, există acest scenariu?”
Daniel Suciu: „Din ceea ce știu, să știți că avem o punte de câteva zile libere și este foarte complicat în acea perioadă, dar orice variantă este posibilă”.
Sursa foto: Shutterstock