Vârful Guvernului, în vizită la Barajul Vidraru. A fost semnat, marți, 9 iulie 2024, contractul pentru retehnologizarea Hidrocentralei Vidraru în prezența premierului și a ministrului Energiei. O investiție de 200 de milioane de euro care va ajuta România să obțină și mai multă energie verde pe termen lung. Șeful Guvernului în timpul discursului ținut la Vidraru.
Marcel Ciolacu: „Faptul că avem resurse hidrografice uriașe nu înseamnă că trebuie să le risipim”
„Această investiție ne va permite să modernizăm această capodoperă a ingineriei românești, să putem obține energie verde într-un mod și mai eficient pe termen lung. Seceta, tot mai pronunțată și valurile repetate de caniculă pe care le trăim ne arată ce miză uriașă trebuie să punem pe felul în care ne administrăm resursele de apă. Faptul că avem resurse hidrografice uriașe nu înseamnă că trebuie să le risipim”, a spus Marcel Ciolacu.
Directorul executiv al companiei de stat Hidroelectrica, Karoly Borbely: „Lucrările vor dura undeva 7 ani”
România își crește, prin această investiție, producția de energie regenerabilă. Iar lucrările vor dura până la 7 ani, a spus directorul executiv al companiei de stat Hidroelectrica, Karoly Borbely.
„Mă bucur foarte mult că este o companie românească – Electromontaj, care este liderul de consorțiu. Azi vom semna în mod simbolic contractul și ordinul de începe a lucrărilor. Lucrările vor dura undeva 7 ani”, a spus directorul executiv al companiei de stat Hidroelectrica, Karoly Borbely.
Investiția ar urma să fie recuperată în câțiva ani, a estimat premierul. Pentru că nu și-a amintit în fața presei, șeful Guvernului a spus că va verifica dacă în timpul școlii a fost adus în excursie la Barajul Vidraru sau nu.
„Am marea întrebare, dar cred că o să aflu când o să ajung acasă și o să mă uit în lada cu poze să văd dacă am fost adus când eram la școală la Vidraru sau nu”, a mai spus Marcel Ciolacu.
Hidrocentrala de la Vidraru a fost pusă în funcțiune în 1966
Se întâmpla la capătul unor lucrări care au durat 5 ani și jumătate. Acestea au presupus forarea mai multor kilometri de galerii subterane și excavarea a aproape 2 milioane de metri cubi de rocă.
Complexul hidroenergetic amenajat pe râul Argeș a fost construit între ani 1960-1966 în scopul producerii de energie electrică, pentru irigații și pentru a evita inundațiile.
Este format din centrala hidroelectrică, numită „Gheorghe Gheorghiu-Dej” până în 1989, și un ansamblu de 14 microhidrocentrale în aval.
Centrala principală se află într-o galerie săpată la 130 de metri sub albia râului Argeș și a fost proiectată astfel încât hidrocentrala să poată fi controlată de la distanță, din Capitală.
Barajul Vidraru a fost construit, așadar, pentru a produce energie electrică, dar și pentru irigații și pentru a împiedica inundațiile. La nivelul anilor 60, era al cincilea din Europa ca mărime și al nouălea din lume.
În iulie 74, suferea o avarie importantă în timpul unui test de funcționare, singura notabilă. Atunci s-a produs o viitură, o parte uriașă din masivul muntos a fost dislocată și au urmat perturbări în alimentarea cu energie electrică. Au urmat lucrări de consolidare.
Barajul nu a fost afectat de cutremului din 1977.
Zona, exploatată turistic de la început, atrage și acum zeci de mii de turiști anual. Drumul de acces până la Barajul Vidraru este Transfăgărășanul, care urcă până la Bâlea Lac.
Sursa foto: Shutterstock
Citește și: TAROM anunță o linie prioritară de contact pentru pasagerii afectați de anulările zborurilor