Sarea este cunoscută drept un factor de risc la persoanele care suferă de hipertensiune arterială. Stă, de asemenea, și la baza multor alte afecțiuni, in special la nou-nascuti, vârstnici sau la obezi și supraponderali. Sarea contribuie la creșterea presiunii în sistemul circulator prin modificarea structurii pereților vasculari și îngustarea arterelor. Favorizează formarea de cheaguri de sânge. Rinichii sunt și ei afectați de consumul excesiv de sare.
Recent, cercetători din domenul medical au publicat analiza datelor obținute în urma mai multor studii în Revista Americană de Cardiologie în care susţin că zahărul ar putea fi adevăratul factor cauzator de hipertensiune.
Ei spun că zahărul are o legătură mult mai pregnantă cu hipertensiunea decât sodiul din sarea de bucătărie. Încurajarea populaţiei să reducă aportul de zahăr ar putea fi o strategie nutriţională mai bună pentru controlarea tensiunii arteriale, susțin cercetătorii.
Nivelul ridicat de zahăr din sânge afectează hipotalamusul, o zonă a sistemului nervos central, conducând astfel la o creştere a pulsului şi a tensiunii arteriale. Tot din cauza zahărului, organismul produce mai multă insulină, care poate duce, de asemenea, la o creştere a ritmului cardiac.
Conform ghidurilor americane pentru o dietă sănătoasă, caloriile care provin din zahăr și grăsimi solide ar trebui să constituie numai între 5 și 15% din toatalul de calorii dintr-o zi. De cele mai multe ori, depășim cu mult cantitatea acceptată de zahăr, considerat deja o toxină.
Și nu contează doar zahărul pe care îl adăugăm în ceai sau cafea, ci și cel din mai multe produse alimentare.
Citiţi cu atenție eticheta şi căutaţi cantitatea de zahăr pe care produsul o conţine.
Printre principalele efecte nocive ale consumului de zahăr rafinat amintim diabetul zaharat, caria dentară, obezitatea, osteoporoza, scăderea imunității, cancerul și multe altele.