Consumul mondial de cărbune ar urma să atingă cel mai ridicat nivel din istorie în 2022 și va rămâne la acest nivel și în următorii ani. Se întâmplă ca urmare a crizei energetice și în ciuda faptului că se promiteau eforturi globale pentru reducerea utilizării celui mai poluant combustibil fosil.
Preţurile mari la gaze au determinat unele ţări să se îndrepte spre cărbunele mai ieftin.
În plus, valurile de căldură şi seceta au stimulat de asemenea cererea de electricitate şi au redus producţia de electricitate hidro în unele regiuni, în timp ce producţia de energie nucleară a fost la un nivel redus.
Un raport al Agenției Internaționale a Energiei estimează că utilizarea cărbunelui la nivel mondial ar urma să se majoreze cu 1,2% în acest an, depăşind pentru prima dată în istorie pragul de opt miliarde de tone într-un singur an şi peste precedentul record stabilit în 2013.
Agenția apreciază că utilizarea cărbunelui va rămâne la acest nivel record până în 2025.
Cea mai mare creştere a cererii de cărbune ar urma să fie înregistrată în India, cu un avans de 7%, urmată de Uniunea Europeană, creştere de 6%, şi China, cu un avans de 0,4%.
Drept urmare, cărbunele va continua să fie cea mai importantă sursă de emisii de CO2 din sistemul energetic global.
Agenţia Internaţională a Energiei este principalul organism de consiliere în probleme energetice al celor mai dezvoltate 29 de state. A fost înfiinţată ca răspuns la primul şoc petrolier din 1973 – 1974 cu scopul de a coordona eliberarea de petrol din stocurile de rezervă.
Foto: Shutterstock
Citește și: Anca Dragu: Producem energie și gaz, dar plătim mai mult decât alte state. Ceva nu se leagă | VIDEO