Aceste noutăți vin de la cercetători americani de la Şcoala de medicină Mount Sinai din New York care au demonstrat că există o legătură între substanțele chimice din carnea şi ouăle prăjite și Alzheimer. Însă şi alte alimente ar conține acești compuși, precum prăjiturile, biscuiţii şi alte produse de patiserie.
Astfel, cercetătorii au concluzionat că reducând consumul de alimente prăjite s-ar putea împiedica apariţia bolii Alzheimer. O alimentație care nu include prăjeli ar putea contribui la recuperarea memoriei afectate de Alzheimer, spun specialiștii.
Atunci când grăsimile, proteinele şi zahărul sunt tratate termic la temperaturi înalte se formează anumiți compuși chimici care se vor regăsi astfel în pizza, cârnați sau șuncă.
Alimentele prăjite, dar şi cele preparate pe grătar, sunt dăunătoare în această privinţă, spre deosebire de alimentele gătite prin fierbere. Rezultatele vin în urma unor cercetări realizate pe animale de laborator care au primit în alimentație niveluri comparabile de compuși chimic cu cele regăsite în dieta obişnuită a oamenilor. În paralel, cercetătorii au urmărit un grup hrănit cu alimente ce conţineau doar jumătate din aceşti compuşi.
Deși aportul de calorii era același, doar cobaii ce aveau o dietă bogată în compuși chimici rezultați în urma prăjirii alimentelor aveau probleme de memorie, învăţare şi coordonare, pe măsură ce înaintau în vârstă. Cobaii respectivi produceau, de asemenea, mai puţine proteine anti-îmbătrânire, iar creierul lor conţinea markeri ai maladiei Alzheimer.
Studiile efectuate pe oameni au susținut rezultatele obținute în laborator. Autorii studiului afirmă că renunţarea la alimentele prăjite, dar şi la alimentele procesate şi la produsele de patiserie, ar putea contribui la îmbunătăţirea performanţelor mentale.