
Președintele interimar al țării, Ilie Bolojan, s-a întâlnit cu europarlamentarii români, luni, 14 aprilie, la Palatul Cotroceni pentru consultări privind prioritățile României în Parlamentul European.
UPDATE. Printre temele de discuție: securitatea și apărarea europeană, relația transatlantică, bsorbția fondurilor europene, sprijinul pentru Ucraina și politica de extindere a Uniunii
Discuția dintre europarlamentarii români și președintele Ilie Bolojan a vizat subiecte precum: securitatea și apărarea europeană, relația transatlantică, bugetul multianual al Uniunii, absorbția fondurilor europene – în special a celor din PNRR –, sprijinul pentru Ucraina și politica de extindere a Uniunii, precum și pe modalitățile prin care România își poate consolida poziția și contribuția în cadrul UE, potrivit Administrației Prezidențiale.
În domeniul apărării, România urmărește să consolideze capacitatea de apărare și să dezvolte industria națională prin oportunitățile oferite de Uniunea Europeană și în conformitate cu angajamentele asumate în cadrul NATO, menționează Administrația Prezidențială.
Aceștia au discutat și despre necesitatea ca relația cu administrașia americană să fie mai strânsă, „având în vedere rolul strategic al parteneriatului dintre Statele Unite și Europa, atât în domeniul securității, cât și în cel economic”.
Despre alegerile prezidențiale din mai
Procesul electoral care va avea loc în luna mai trebuie să fie „transparent și eficient”, a declarat Ilie Bolojan. Acesta a adăugat că defășurarea corectă a alegerilor este esențială pentru consolidarea democrației și pentru câștigarea încrederii cetățenilor în instituțiile statului.
Absorbția cât mai eficientă a fondurilor europene se poate realiza „printr-o comunicare constantă între decidenți și o prioritizare clară a proiectelor”, a transmis președintele interimar.
Totodată, „referitor la sprijinul pentru Ucraina, Ilie Bolojan a transmis că România va continua să colaboreze cu partenerii europeni și internaționali pentru a contribui la o soluție de pace rapidă și durabilă. A fost subliniată nevoia unei implicări active din partea Parlamentului European în acest efort”, a mai transmis Administrația Prezidențială.
Știre inițială
„E o chestiune de respect pentru dumneavoastră și pentru ceea ce reprezintă Parlamentul European în arhitectura Uniunii Europene să avem acest dialog. De asemenea, cred că e un aspect important să vedem dacă putem face ceva împreună ca instituții, ca oameni în susținerea intereselor și obicetivelor țării noastre vizavi de agenda Uniunii Europene”, a declarat președintele interimar la începutul întâlnirii cu europarlamentarii români.
România este reprezentată în prezent în Parlamentul European de 33 de membri.
Sursa foto: Presidency.ro
Sursa video: Presidency.ro