Cele două partide din coaliția de guvernare aflate acum în conflict, PNL și USR PLUS, au trecut prin momente mai grele, spune consultantul politic Adrian Zăbavă, invitat de Tudor Mușat la Piața Victoriei, astfel că, cel mai probabil, vor ajunge la o înțelegere cu privire la continuarea parteneriatului politic:
„Cred că USR PLUS și PNL au trecut prin altele mult mai grele, venite din campania electorală și din perioada când erau în opoziție, chiar dacă umăr la umăr împotriva PSD-ului. (…) Două partide care au vederi diferite în multe puncte și care sunt în competiție inclusiv pentru un același tip de electorat, în consecință nu ne putem aștepta ca relația dintre cele două formațiuni să fie perfectă. (…) Intuiesc că, din punct de vedere atât politic cât și comuncațional, USR PLUS trebuie să găsească o cale de ieșire, trebuie să se găsească argumentele pentru care USR PLUS va rămâne mai departe în alianță cu Florin Cîțu premier.
În ceea ce privește cerința USR PLUS, ca orice remaniere să aibă mai întâi acceptul coaliției, va fi greu de satisfăcut, în condițiile în care premierul va avea întotdeauna argumentul dreptului oferit de Constituție, de a schimba un ministru fără a fi îngrădit, mai spune consultantul politic:
„Avem o Constituție care prevede dreptul premierului de a schimba un ministru. În același timp, avem niște reguli informale a unor guverne de coaliție care presupun o relație cât de cât bună, asta implică luarea unor decizii extrem de importante prin consens. (…) Nu știu dacă aducerea în văzul public a acestor condiții va aduce ceva USR PLUS pentru că argumentul Constituția e un argument solid pentru PNL și pentru Florin Cîțu.”
Cel mai probabil, USR PLUS nu va ieșit de la guvernare, însă tensiunile din ultima vreme din coaliție au dăunat partidului condus de Dan Barna și Dacian Cioloș, mai spune Adrian Zăbavă, la Europa FM:
„Deocamdată nu se întrevede acest lucru. (…) Rămâne de văzut cum se va încheia această criză politică. Dacă USR PLUS va ieși din această poveste cu ceva ce poate fi catalogat drept un câștig, nu ne rămâne decât să analizăm atunci strategia politică pe care USR PLUS a avut-o. În momentul de față, supralicitarea acestui deziderat, retragerea sprijinului politic pentru Florin Cîțu, pare că a dăunat poziției USR PLUS până în momentul de față.”
Prin demiterea ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, premierul a demonstrat că este un om politic demn de luat în seamă, consideră consultantul politic:
„Florin Cîțu a părut că intră prin alunecare în momentul în care l-a demis pe Vlad Voiculescu, a fost o mișcare destul de tare, care, cu siguranță a avut resorturi politice de natură personală. (…) Cât privește PNL-ul și ceea ce a făcut Florin Cîțu, putem interpreta că modul în care l-a demis pe Vlad Voiculescu a avut în spate rațiunea lui Florin Cîțu de a-și încorda mușchii politic în interiorul partidului și de a arăta că este un om politic demn de luat în seamă.”
În timp ce coaliția de guvernare se confruntă cu o situație dificilă, Klaus Iohannis a preferat să stea în umbră și să nu-și asume această criză politică, a mai declarat Adrian Zăbavă, la Piața Victoriei:
„Cred că președintele Iohannis, la un moment dat, a dorit deliberat să iasă din prezența publică, conștientizând că ceea ce se întâmplă, atât politic cât și social, îi face rău. Au fost momente în această pandemie în care președintele Iohannis era principalul purtător de mesaj al statului. (…) Klaus Iohannis nu mai este un purtător de mesaj în această relaționare a statului cu societatea, a lăsat în spatele Guvernului întreaga comunicare cu privire la pandemie. (…) Klaus Iohannis n-a vrut să-și asume această criză politică decât cel mult informal.”