240 de mii de români au întâzieri la plata creditelor – așa arată datele Băncii Naționale pentru luna noiembrie. Potrivit ultimului buletin lunar al BNR, românii au adunat restanțe la plata împrumuturilor în valoare de 18 miliarde de lei, nivel similar cu cel din 2020, în pandemie. Atunci însă numărul celor cu restanțe de cel puțin o lună la bănci era mai mic, sub 160 de mii.
Majoritatea restanțelor înregistrate sunt fie mai vechi de trei luni, fie au ajuns în faza în care intervin recuperatorii de datorii. Florentina Mihăiță l-a întrebat pe consultantul fiscal Adrian Bența ce ne arată aceste cifre și care sunt riscurile, în perioada următoare pentru cei care au rate de plătit la bancă:
Consultantul fiscal Adrian Bența: „Ne mai arată și faptul că în România există două Românii – O Românie la care persoanele care lucrează în sistemul public sunt mult mai protejate decât cei care lucrează în mediul privat”
„Aceste cifre ne arată că față de criza din pandemie, când statul român a intervenit cu o ordonanță de urgență pentru a suspenda executarea silită și a suspendat anumite scadențe la bănci, în acest moment statul român este concentrat pe cu totul altceva decât interesul țării. Mă refer la situația economică. Ne mai arată și faptul că în România există două Românii – o Românie la care persoanele care lucrează în sistemul public sunt mult mai protejate decât cei care lucrează în mediul privat. A ți se îngheța salariul după ce a fost majorat destul de mult în anul trecut nu este o pedeapsă, ci este o promovare”, a spus consultantul fiscal.
Consultantul fiscal Adrian Bența estimează că anul acesta va crește numărul restanțierilor la plata creditelor
„Sunt probleme reale în firmele care lucrează în privat. În ultimele luni, câteva mii de salariați au fost concediați prin procedura concedierii colective. Adică, nu din vina dumnealor, ci faptul că angajatorii dumnealor au probleme economice deosebite. Cu siguranță vor mai fi mult mai multe cazuri. De la 1 ianuarie câteva sute de mii de salariați și-au mai pierdut din facilități. Asta înseamnă că vor avea salariul mai mic. Prin urmare, dacă ne raportăm la aceste sute de mii de salariați vor fi în continuare probleme și mai mari”, a explicat consultantul fiscal Adrian Bența.
Sursa foto: Shutterstock