Confidenţialitate

Constantin Dracsin, artistul român care a învins imposibilul | GALERIE FOTO

Constantin Dracsin, poet și grafician român, s-a născut în satul Draxini, în județul Botoșani, la 20 iulie 1940.

Paradoxal, boala incurabilă de care suferea l-a transformat în artistul care a învins imposibilul.

Pasionat de artă și izolat de lume, Dracsin avea să învețe să creeze cu dinții, după ce viața i-a luat mâinile, singura lui cale de a se exprima.

Încă de la vârsta de 9 ani, Constantin Dracsin nu a mai putut să-și folosească brațele, fiind diagnosticat cu poliomielită, o boală virală care i-a generat paralizia brațelor.

Cu ambele brațe imobilizate, s-a agățat de orice posibilitate și a început să scrie și să-și realizeze operele cu gura și dinții.

Chiar Constantin Dracsin spunea că “atunci când viața devine imposibilă, și atunci ea duce în spate nenumarate posibilități.

“El nu a făcut niciodată nicio schiță. Totul e creat cu dinții de la distanța de 10 centimetri, dar are echilibrul perfect.

Aici, de exemplu, are vreo trei mii de fire de iarbă, fiecare fir are frunzulițe. Iar coșul acesta, presiunea, ca să poți să presezi, ca să poți să-i dai volum în condiția lui Dracsin este incredibilă”, explică Gheorghe Iavorenciuc, omul care i-a închinat artistului un muzeu.

“Dracsin spunea: în viață poți fi privat de orice capacitate, să ajungi într-un punct imposibil. Dar atunci când e imposibil, tu pune-ți în cale un lucru cât mai mic, un bob de grâu, și încearcă să îl faci, analizează cum l-ai făcut și treci la următorul. Iar următorul bob de grâu va fi un lucru bine făcut”, mărturisește Gheorghe Iavorenciuc.

Gheorghe Iavorenciuc

Operele lui Constantin Dracsin:

 

Poetul Constantin Dracsin a debutat în 1969 cu versuri în ziarul ”Clopotul” din Botoșani, apoi a fost publicat în reviste culturale din toată ţara printre care şi ”Convorbiri Literare”, ”România Literară”, ”Caiete botoşănene”, ”Tribuna” şi multe altele.

A publicat şase cărţi: “Poezii” (1981), “Singurătatea Sâmburelui” (1984), “Lacul septentrion” (1985), “Zborul” (1995), “Athosul de sub imaginaţii” şi “Ochii şi omătul cerului” (1997).

De asemenea, a avut mai multe expoziţii personale de grafică, dintre care patru la Botoşani, în 1985, 1987, 1988 şi 1989, una la Iaşi, în 1988, una la Bucureşti, în 1990, şi una la Essen (Germania), în 1991. Totodată, lucrările sale sunt prezente în colecţii particulare din ţară şi din străinătate.

A fost membru al Uniunii Scriitorilor din România şi membru al Asociaţiei Artiştilor Plastici din Bucureşti, scrie agerpres.ro.

Constantin Dracsin s-a stins din viaţă la 7 ianuarie 1999, la vârsta de 58 ani.

În memoria sa, Gheorghe Iavorenciuc, iubitor de artă și omul care l-a cunoscut pe Constantin Dracsin, a deschis la Botoșani un muzeu dedicat singurului artist din România care a fără mâini.

Foto: Lavinia Dragomir