Confidenţialitate

CONSTANTIN COJOCARU, la 70 de ani: ”Dacă nu aș repeta, aș intra în depresie. Să pescuiesc, nu știu! Și nici nu mă pasionează”

Actorul Constantin Cojocaru împlinește miercuri, 6 mai, vârsta de 70 de ani. Aproape jumătate de secol l-a petrecut în Teatru, la repetiții și pe scenă.

Constantin Cojocaru este miercuri, 6 mai, invitatul rubricii ”Sus cortina!” – difuzată de la ora 17.15 minute. (FOTO: Constantin Cojocaru alături de Maia Morgenstern, pe scena Teatrului Evreiesc. Autor: Oana Monica Nae).

Pe Constantin Cojocaru îl putem revedea în spectacole precum ”Moartea pentru patrie”, la Teatrul de Artă, în ”Leonce și Lena” la Teatrul “Toma Caragiu” din Ploiești, în ”Gaițele”, la ODEON, ”Blackbird” la UNteatru și în ”Urâtul” la Teatrul de Comedie –București.

Iorgu IanușiSpuneați că nu puteți lucra pe un text care nu vă place. Și vreau să vă întreb ce vă face plăcere în această stagiune?

Constantin Cojocaru: ”Într-adevăr, eu nu sunt capabil, îmi lipsește dimensiunea aceasta…Dacă ceva nu-mi place, nu pot să perseverez în acel lucru. Și dacă un text nu-mi place, nu iese personajul, nu intră în mine. Numai că, în timp, orice rol am primit sau orice text l-am avut ăn față, l-am iubit descoperind-ul. E ca și cum te-ai uita la un bolovan, care nu spune nimic. Mai mult decât să te împiedici de el, ce să faci? Și dintr-o dată, începând să îndepărtezi fel de fel de părți din el, prinde un contur care are în el TOTUL. Ei, asta îmi provoca marea bucurie”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Constantin Cojocaru s-a născut la 6 mai 1945, în Borolea, județul Botoșani. A absolvit, în 1966, Facultatea de Teatru a ”Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică București” – secția Actorie, clasa profesorului George Carabin.

După terminarea facultății s-a angajat la ”Teatrul Tineretului” din Piatra Neamț, unde a jucat până în anul 1975. În același interval a fost profesor al ”Școlii Populare de Artă” din Piatra Neamț.

”Locul, zona, solul acela din Piatra Neamț vibrează de Teatru. Eu am nimerit acolo după un an și jumătate în care nu am jucat nimic. Voiam să mă călugăresc, să plec, să dau la o a doua facultate, să mă sinucid…Nu știu ce voiam pe atunci, pentru că nu munceam! Dintr-o dată, a apărut Ion Cojar, care m-a distribuit în OMUL DE TINICHEA. Și acel rol a fost trambulina. Am jucat și Harap-Alb, și Romeo, etc.” – își amintește Constantin Cojocaru.

Se transferă, din 1975, în București, la Teatrul ”Giulești” – și, ulterior, la Teatrul ODEON.

”Când m-am mutat la Teatrul GIULEȘTI, printr-un concurs, nu am jucat decât TRICĂ, FĂNICĂ, GICĂ și personaje de teatru popular. Vă spun: dacă n-aș fi găsit iubirea pentru orice text, oricât de aiurea ar părea… Eu am mijloacele să-l fac și să-l înnobilez. Ei, chestia asta care a durat vreo 15-20 de ani, cât am stat la Teatrul GIULEȘTI, a fost cea mai bună școală de Teatru” – spune Constantin Cojocaru, în interviul acordat Europa FM.

A colaborat – în peste 47 de ani de activitate pe scenă – cu Teatre de stat și private din toată țara, precum Teatrul „Toma Caragiu” din Ploiești, Teatrul Național București, Teatrul ”Nottara”, Teatrul ”Luni” de la Green Hours, teatrul de Artă, UNteatru, Teatrul de Artă București, Teatrul „Andrei Mureșanu” din Sf. Gheorghe.

”După 47 de ani de teatru, este destul de previzibil, la un moment dat, un final, și atunci mă duc cu mare drag la spectacolele în care joc. Dar, pe lângă asta, sunt textele aflate în lucru. Ei bine, textele acestea nu mai sunt așa de numeroase ca altădată. Au fost stagiuni în care am avut 6-7 premiere, ceva uluitor! Acum, repet. Dacă nu aș repeta, cred că intru în depresie. Trebuie să mă pregătesc pentru lucrul acesta. Să pescuiesc nu știu. Și nici nu mă atrage pescuitul”.

Așadar, CONSTANTIN COJOCARU – miercuri, 6 mai, de la ora 17.15, la Europa FM, în rubrica ”Sus cortina!”. (FOTO 2: Constantin Cojocaru în ”URÂTUL”, la Teatrul de Comedie – București)

CCojocaru - Uratul