S-au finalizat, la Constanța, lucrările de salvare și protejare a unui monument istoric de o valoare inestimabilă pentru patrimoniul cultural național: un mormânt pictat de tip Hypogeu. Adică un mormânt săpat în piatră, care înlocuia grota naturală, cu una sau mai multe camere, definind o grotă artificială, în care erau depuse mai multe cadavre.
Zeci de arheologi, cercetători, restauratori, sprijiniți de autoritățile locale, au reușit să valorifice turistic și cultural acest monument din perioada creștinismului timpuriu, unic în România.
Mormântul pictat de la Constanța dateaza din secolul al IV lea era noastră. Acum este pregătit să fie admirat de vizitatori.
Sefa direcției de proiecte din CJC, Elena Georgescu:
„Doi ani de zile a durat numai proiectarea și avizarea la Ministerul Culturii unde a trebuit să respectăm toate rigorile impuse de ei, și așa era normal să facem. Poate vor fi comentarii că podeaua este cum este sau ne-am fi dorit o marmură. Nu am avut voie, a trebuit să respectăm tot ce ni s-a impus prin aviz”.
Valoarea inestimabilă a monumentului este dată de picturile viu colorate de pe pereții mormântului hypogeu, potrivit responsabilului științitfic al proiectului Radu Petcu.
„Deși nu se regăsesc foarte multe simboluri creștine, de exemplu crucea, se găsesc alte simboluri ascunse. Se știe foarte bine că în secolul IV creștinii încă erau persecutați, dar banchetul funerar, păunii și porumbeii care beau apă dintr-un cantaru sunt simboluri creștine cu siguranță”.
Proiectul de salvare și protejare a mormântului Hypogeu a costat 1,5 milioane de euro din fonduri europene.
„Un proiect care păstrează parametri microclimatici optimi și permite publicului vizitator să se apropie de acest monumet deosebit prin 3D-urile și reconstituirile virtuale care s-au făcut”, a declarat muzeograful Delia Cornea.
Pentru a nu fi deteriorat, mormântul va fi protejat de un perete din sticlă.
Muzeul se va deschide după finalizarea formalităților birocratice.
Foto: Ghiulfer Predescu