Confidenţialitate

Tot mai multe deșeuri medicale sunt aruncate pe plajele din Constanța | AUDIO

Peste 25.000 de deșeuri sunt colectate, an de an, de voluntarii Mare Nostrum, de pe plajele litoralului românesc. Mai nou, voluntarii descoperă din ce în ce mai multe deșeuri toxice.

În ultimele sesiuni de monitorizare, Mare Nostrum a descoperit pe plaje deșeuri cu potențial toxic atât pentru viețuitoarele marine, cât și pentru om.

Este vorba de foarte multe seringi, flacoane de medicamente, măști de protecție sanitară, pamperși, absorbante, pe lângă mucurile de țigară și plase de pescuit. Așa s-a născut ideea campaniei Leul și Deșeul, explică directorul Marea Nostrum, Mihaela Cândea:

“Noi oricum făceam acest lucru singuri, din resursele proprii, odată cu fiecare monitorizare de plajă pe care o efectuăm. Credem cu tărie însă că orice proces de responsabilizare începe cu o implicare. Un om care va dona pentru o cauză este din start un om care va arunca deșeurile la coș de fiecare dată”.

În baza donațiilor obținute, echipele de voluntari de la Mare Nostrum, care au deja experiență pe teren, vor elimina deșeurile de pe plaje litoralului, în acțiuni de igienizare organizate în condiții de siguranță, dă asigurări Mihaela Cândea:

“Mai mult, această campanie vine ca răspuns pentru persoanele fizice și juridice care doreau să organizeze campanii de igienizare, iar regulile restrictive din ultimele luni nu au mai permis acest lucru”.

Campania “Leul și Deșeul va permite voluntarilor să facă, în continuare, acțiuni de monitorizare în speranța că, la un moment dat, oamenii vor înțelege că plaja nu este un coș de gunoi.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • Ghiulfer Predescu