Dronele de dimensiuni mari arată ca niște minielicoptere. Aparatele de zbor au fost lansate de la Grupul de Nave Mangalia. Cu ajutorul acestor drone se pot efectua misiuni de supraveghere pe distanțe mari și de lungă durată pe mare, arată comisarul șef Ionel Pavel de la Inspectoratul General al Poliției de Frontieră:
„Sistemul este unul performant, dotările sale tehnice permițând să fie operat pe o distanță de 200 de kilometri de la locul de lansare pentru o perioadă de șase ore, indiferent de condițiile hidro meteorologice”.
Dronele pot înregistra, colecta, analiza și transmite informații din zona de competență a României la Marea Neagră. Datele colectate din largul mării sunt transferate, in timp real, la țărm.
„Serviciul care operează sistemul în cauză este unul complex, compus din punct de comandă și control la sol, gestionarea datelor și informațiilor primite in timp real, asigurarea comunicării ce Centrul de Comandă și Control al SCOMAR și cu unitățile de trafic aerian”.
Sistemul de drone este pus la dispoziție de către Agenția Europeană pentru Siguranță Maritimă, EMSA. Este folosit atât pentru detectarea la timp a unor incidente cât și pentru creșterea capacității de reacție și intervenție în misiunile de supraveghere și controlul ale frontierei maritime.
- Ghiulfer Predescu