Confidenţialitate

Constanța: Pete de hidrocarburi, în apele portului. Poluare a fost observată de pescari. „E plin, s-a murdărit barca” | AUDIO

Mobilizare la Constanța după ce în zona digului de larg al portului au apărut pete mari de culoare neagră care continuă să se mențină la suprafața apei mării. Poluarea cu hidrocarburi a fost semnalată autorităților de mai mulți pescari care au observat petele de combustibil chiar in apropierea portului. Pentru elucidarea provenienței poluarii, în zona poluată vor fi trimiși scafandrii.

Primii care au observat poluarea din Marea Neagră, la doi pași de portul Constanța, au fost pescarii din zona digului de nord.

„Este o pată imensă. Motorină, păcură, nu știu. Nimeni nu vrea să facă nimic. E plin, plin. Bătaie de joc la adresa mediului. Mamă, e lipicioasă, frate, uite! S-a murdărit barca!”

Pescarii susțin că nu este prima dată când, în aceeași zonă, astfel de pete negre și lipicioase apar pe luciul apei. Căpitania Constanța și Garda de Coastă au efectuat o primă verificare la fața locului.

„Este o poluare mai veche. Noi am estimat că provine din zona navelor Paris și You Xiou, scufundate lângă digul de nord în 1994”, a explicat șeful Autorității Navale Române, Cosmin Dumitrache.

Cele două nave scufundate au peste 600 tone de combustibil în tancuri, pe care, în urma cu 13 ani, au fost turnate blocuri de ciment. Petele de petrol apar de obicei după furtună.

Ultima dată au fost observate în luna iunie. Au existat și suspiciuni că poluarea ar putea proveni de la zecile de nave aflate în rada portului Constanța, care așteaptă să le vină rândul la intrarea în acvatoriu pentru operațiuni de încărcare/ descărcare mărfuri.

„Nu putem spune că este de la navele din radă. Poliția de frontieră și ofițerul de Căpitănie s-au deplasat și în zona respectivă și nu au fost identificate hidrocarburi”.

Autoritatea Navală Română, împreună cu Administrația Portului Constanța, Apele Române, Garda de Mediu și Prefectura Constanța vor stabili, vineri, primele măsuri în privința poluarii cu hidrocarburi.

Cel mai probabil, Administrația Portului va trimite scafandri în adâncuri la cele două nave pentru a despista, eventual, sursa poluării.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Citește și: Raci de Dunăre, în valoare de 2 milioane de euro, descoperiți într-un camion care urma să treacă granița la Nădlac. În Ungaria sunt pe cale de dispariție