Constanța, județul care atrage, an de an, sute de mii de turiști, se confruntă cu o situație stânjenitoare pentru autorități și disperată pentru mulți dintre locuitori. Peste 200 de kilometri din drumurile județene sunt de pământ. Este și motivul care a dus la depopularea multor localități, iar fenomenul va continua dacă autoritățile nu vor găsi fonduri pentru programe de asfaltare.
Cele mai multe drumuri județene de pământ sunt în sudul județului Constanța. Nu vorbim de drumurile comunale din interiorul satelor ci de arterele rutiere care leagă cele 70 de comune, orașe și municipii și ar fi trebuit asfaltate de mult. Dar nu sunt, spune și președintele CJC, Mihai Lupu:
„Sunt aproape 900 de kilometri, dintre care 200 de kilometri sunt de pământ. Am spus, aproape jumătate din drumurile județene sunt necadastrate”.
Locuitorii din satul Arsa, aflat la mai puțin de 10 kilometri de Mangalia, nu au avut niciodată drum asfaltat. Zilele trecute s-a produs minunea, spun oamenii locului. Parcă nu le vine să creadă că acum pot circula normal și pot ajunge mai repede la oraș.
„Aveam un drum ocolitor, pe câmp negru, dar praful care era, și căldura. Iarna nu mai spun. Am trăit foarte greu, să știți”.
Insă dincolo de Arsa, până în comuna Pecineaga mai sunt 10 kilometri de drum județean de pământ.
„Dacă ajungeți pe drumul acela, vă închinați. Vă întoarceți înapoi, încolo. Cum era și aici.
-Niciodată nu a fost stradă aici?
Era cu gropi, cu piatră, rupeai mașina, consumai benzina. A venit Dumnezeu pe pământ, ne-a ajutat Dumnezeu și s-a făcut”.
Cu bani de la autoritatea juețeană și proiect de la Regia de Drumuri Județene, mare parte din drumurile de pământ vor fi asfaltate până la sfârșitul acestui an, a dat asigurări președintele Consiliului Județean, Mihail Lupu.