Două monumente istorice importante, o biserică și un teatru, care aparțin comunității elene din Constanța, sunt în pericol de prăbușire dacă autoritățile nu consolidează faleza dinspre plajă. Și casele din centrul vechi sunt afectate de surpări. Primăria arată cu degetul către Apele Române, care ar refuza să avizeze lucrările, iar Apele Române invocă niște litigii nesoluționate de primărie. Situația a devenit deja alarmantă.
Cinci ani au trecut de când comunitatea elenă din Constanța a făcut demersuri la primărie pentru reabilitarea falezei deasupra căreia se află biserica greacă și teatrul Elpis. Sunt monumente istorice emblematice. În urmă cu aproape 150 de ani, mii de localnici sărbătoreau aici eliberarea Dobrogei de sub regimul țarist.
Primarul Vergil Chițac susține că s-a făcut o expertiză tehnică privind stabilitatea malului, neavizată însă de Apele Române.
„Taluzul acela, conform legii, este în grija ministerului Mediului. Noi nu avem capacitatea, ca și oraș, să consolidăm tot taluzul acesta. Este o lucrare de mare, mare anvergură și atâta timp cât aparține statului, statul trebuie să se implice”, a spus primarul Vergil Chițac.
Între timp, faleza se surpă, pereții clădirilor de pe strada Karatzali se crapă vizibil, slujbele în biserică și spectacolele în teatru se desfășoară cu emoții. Întrebat despre aviz, directorul general al ANAR, Sorin Lucaci a admis pericolul dar a spus că „terenurile sunt în litigiu. Am înțeles situația și căutăm o formulă juridică”.
Liderul comunității elene din Constanța, Anton Antoniadis și-a pierdut răbdarea:
„Nu înțeleg de ce atâta nepăsare. Nu am nimic împotrivă. Poate să fie terenul Apelor Române, poate să fie terenul primăriei, dar haideți să începem lucrările astea și să reabilităm malul că se duce, ca orice în Constanța asta”, a spus Anton Antoniadis, liderul comunității elene din Constanța.
Surparea falezei poate fi oprită doar cu alocarea de fonduri europene și cel mai devreme în 2026, potrivit conducerii ANAR.
Sursa foto: Nicușor Busurica
Sursa video: Nicușor Busurica