Inspectorii ITM din Constanța, Poliția și Parchetul, investighează tragedia de pe plaja din Eforie în care doi bărbați, un scafandru și un biolog marin, și-au pierdut viața în apele mării. Cei doi efectuau efectuau cercetări in largul mării într-o misiune de monitorizare a biodiversității marine din cadrul proiectului de lărgire a plajelor.
Scafandrul, de 54 de ani, și biologul marin, de 32 de ani, și-au pierdut viața pe 9 aprilie. Cazul este considerat accident de muncă, fiind preluat de către procurorii constanțeni. Moartea celor doi specialiști este, deocamdată, o enigmă pentru anchetatori. Corpurile lor au fost găsite la doar 3,5 metri adâncime, mult prea mică pentru niște scufundători experimentați cum erau cei doi. La suprafață erau monitorizați, dintr-o ambarcațiune, de un coleg. Scafandrul ar fi ieșit, la un moment dat, la suprafață, și apoi s-a scufundat din nou. Pentru că nu mai apăreau, cel din barcă a alertat ISU Dobrogea. Nu au mai putut fi salvați.
Doar aerul din butelii, incărcat defectuos prin amestec cu gaze periculoase, ar putea fi de vină, a fost o primă suspiciune a cauzei decesului. Autopsia a arătat, însă, că cei doi au murit înecați. Cazul va fi elucidat după efectuarea unei expertize de specialitate. ITM Constanța, în acord cu Poliția și Parchetul, va trimite solicitarea, la Centrul Militar de Scafandri, singurul care poate face o apreciere justa a cazului.Centrul de Scafandri se va pronunța si asupra cauzei decesului scafandrilor. Abia apoi inspectorii ITM vor propune masurile ce vor fi luate pentru ca asemenea tragedii sa nu se mai intâmple.
- Ghiulfer Predescu