Mii de constănțeni s-au adunat în portul Tomis din Constanța pentru a asista la Slujba de Sfințire Mare a apei, oficiată de arhiepiscopul Teodosie al Tomisului. Gerul Bobotezei a lipsit, temperaturile de 15 grade Celsius au atras credincioșii veniți special să obțină apa sfințită, îmbuteliată în 150.000 de peturi.
Într-un cadru fastuos, arhiepiscopul Teodosie, flancat de un sobor de preoţi, a oficiat slujba de Bobotează. Credincioșii s-au înghesuit să fie cât mai aproape de Înaltul ierarh pentru a fi stropiți cu apă sfințită.
Reporter: Tu de ce ai venit aici?
Copil: Pentru că-mi place și pentru că se aruncă crucea.
Femeie: Păi să vadă crucea, că eu am venit în fiecare an, dar ea nu a reușit și zice „Mamaie, ia-mă anul ăsta și pe mine” și am luat-o și pe ea să vadă. Eu stau la slujbele Părintelui și vin în fiecare an.
IPS Teodosie a urcat apoi într-o şalupă, a fost dus în larg, de unde a aruncat în valuri 3 cruci din lemn pentru recuperarea cărora au plonjat zeci de tineri.
Femeie: De obicei venim, doar anul trecut nu am venit. A fost pandemia și nu am fost în localitate, dar am venit să aduc fetele. Aruncarea crucii în mare, cred că asta este cea mai mare diferență, că ele asta vor să vadă, de fapt, pentru asta am venit.
Şi ca la orice Bobotează, miile de credincioşi s-au călcat în picioare pentru a obţine peturile cu aghiasmă. Regulile sanitare au fost uitate.
Femeie: Vin în fiecare an. E o tradiție de-a noastră și vreau s-o respectăm cât putem și cât ne mai dau voie cei de sus, că văd că… restricții peste restricții pentru prostime, dar pentru ei nu.
Reporter: Dar purtați mască, totuși.
Femeie: Port mască, respect regulile, dar nu sunt în totalitate cu ei de acord; pentru noi sunt restricții, dar pentru ei nu.
Cei 250 de jandarmi, care au avut sarcina să distribuie sticlele de plastic, au asudat la propriu pentru a asigura ordinea publică şi pentru a mulţumi pe toată lumea.
10 care cu butoaie pline cu aghiasmă, trase de boi, de ponei sau de măgari, au pornit apoi pe străzile Constanţei pentru localnicii care nu au mai ajuns la Bobotează.
Sursa foto: Europa FM / Ghiulfer Predescu
Citește și: Boboteaza, tradiții și obiceiuri | De ce se numește Botezul Domnului și Epifanie?
Autor: Ghiulfer Predescu