A fost sărbătoare gastronomică la Constanța. A XV a ediție a Festivalul de Artă Culinară Turcească a adunat laolaltă zeci de bucătărese ale comunității turce din Dobrogea și din țară. Doamnele s-au întrecut să gătească mâncăruri tradiţionale turceşti, presărate cu arome orientale, după rețete de pe vremea sultanilor.
Festivalul culinar de la Constanța este organizat an de către Uniunea Democrată a Turcilor din România pentru a pune în valoare bogăţia gastronomiei turceşti, conservată în Dobrogea de etnicii turci prin păstrarea secretelor reţetelor culinare vechi, moştenite din generaţie în generaţie. Vedete au fost mâncărurile din carne și vinete la targ, gătite exact cum plăceau sultanului, spun bucătăresele.
„Imam baildî. Zice că atunci când a mâncat sultanul nostru zice că așa de bun a fost încât a leșinat. De bun ce a fost”, și-a prezentat, veselă, mâncarea, doamna Ghiulten. Iar doamna Leman a gătit o altă delicatesă:
„Butan cana este o mâncare care se gătea în secolul XV-XVI, la saraiul sultanului, cu carne de vită și fructe confiate, caise, migdala mult se folosea la serai”.
Nici patiseria și dulciurile cu care se încheie ospețele bogate nu au fost uitate. Doamna Atya preferă să facă acasă baclavale, nu să le cumpere din magazin, cum procedează tineretul de azi, spune ea.
„Foile, dacă nu le faci subțiri, baclavaua nu iese bună. Le întinzi, le tai, le așezi în tavă, le bagi la cuptor, le scoți, pe urmă le lai, să pui siropul. Durează”.
Cu așa bucate expuse la vedere, s-au bătut turcii la gura vizitatorilor. Au mâncat de toate și s-au delectat.
„Baclavalele îmi plac foarte mult. Și șuberecul. Cu carne de vită, cu carne mai puțin grasă”. “Deliciu!E ceva de nedescris!Mănânci și nu-ți pare rău că mănânci”
Următoarea ediție a festivalului de artă culinară turcească va fi organizată in altă localitate din țară în care trăiesc etnici turci. Așa e obiceiul.