
A fost semnat, la Constanța, contractul pentru reabilitarea Spitalului Clinic de Boli Infecțioase din oraș. Este spitalul în care, în 2021, șapte pacienti cu COVID-19 și-au pierdut viața în urma unui incendiu devastator. Proiectul, cu o valoare de aproape 90 milioane de lei, este finanțat prin PNRR. Pacienții vor fi mutați în spitalul modular din curtea unității.
Audio PlayerClădirea Spitalului de Boli Infecțioase din Constanța, construită în urmă cu 90 de ani, s-a șubrezit și mai mult după 1 octombrie 2021, când a avut loc incendiul în care șapte pacienți și-au pierdut viața. Vechimea clădirii și suprasolicitarea instalației electrice au fost cauzele care au dus la tragedie. Imobilul se încadrează în clasa de risc seismic I, prezintă pericol major de prăbușire la un cutremur puternic.
Primarul Vergil Chițac: Lucrările de reabilitare vor începe cu partea unde a fost secția de anestezie și terapie intensivă
„E vorba de o reabilitare complexă a întregii clădiri. Vrem să începem cu partea unde a fost ATI și care este în momentul de față în conservare”, a declarat primarul Vergil Chițac.
Lucrările încep cu demolarea până la demisol, după care spitalul va fi reconstruit. Va avea trei etaje față de două câte are acum. Potrivit primăriei Constanța, va fi îmbunătățită din punctul de vedere al eficienței energetice, ceea ce va contribui la reducerea costurilor de exploatare pe termen lung. Fundația va consolidată pentru a-i mări gradul de rezistență la cutremur. Etajele 1 și 2 vor fi complet refăcute, iar mansarda va fi transformată într-un etaj suplimentar, pentru a crea noi spații de care spitalul are nevoie. Iar pentru a reduce consumul de energie din surse tradiționale, vor fi instalate panouri fotovoltaice.
Durata de construcție a noului spital include trei luni pentru proiectare și un an și jumătate pentru execuție.
Sursa foto: Primăria Constanța