Direcția de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța se confruntă cu o avalanșă de cereri pentru instituționalizarea persoanelor cu handicap psihic. Solicitările vin din partea familiilor care invocă degradarea sănătații mintale a bolnavilor, din cauza pandemiei.
La Constanța a crescut îngrijorător numărul persoanelor care cer Direcției de Asistență Socială încadrarea într-un grad de handicap și internarea în centrele instituției.
„Toate centrele persoanelor adulte, cu dizabilități, sunt sufocate. În mod normal ar trebui să fie 50 de persoane în cadrul fiecărui centru și avem și 100, și chiar 130”, spune Carmen Răducu, șeful Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului.
În dosarele depuse la Direcție, solicitanți se plâng mai ales de schimbarea comportamentală a membrilor de familie.
„Probabil că anul pandemic și-a spus cuvântul pentru că foarte multe persoane cu diagnostic de schizofrenie s-au înregistat in ultimul timp. Știți că una dintre manifestările acestei boli este agresivitatea, familia nu mai poate face față”.
Cei care cer instituiționalizarea în centrele de persoane cu dizabilități sunt familii care nu își pot permite un tratament de specialitate în ambulatoriu, a constatat Carmen Răducu.
„Sunt persoane cu venituri modeste și în general, știți, când apare o boală , boala nu îți mai dă posibilitatea să mai desfășori o activitate dacă nu este ținută sub control. Mai ales psihică.”
Pe lângă activitatea încărcată, angajatii DGAS Constanța răman și fără salarii în luna octombrie. Președintele CJC , Mihai Lupu, le-a transmis că va solicita fonduri de la guvern.
Foto/ Pixabay