Confidenţialitate

Constanța – candidați cu probleme

Circumscripția 14 Constanța a înscris pentru alegerile parlamentare candidați din partea a 12 formațiuni politice și 2 independenți, unul la Camera Deputaților, celălalt la Senat. În privința candidaților “penali”, la alegerile din 11 decembrie 2016, nici Constanța nu duce lipsă, are și ea “faliții” ei. Amplasați chiar pe locuri eligibile.

Primul “penal” pe lista PSD Constanța, Iulian Iancu, deschide lista candidaților pentru Camera Deputaților.

Judeţul Constanţa – lista candidaţilor la alegerile parlamentare 2016

Liderul organizației județene a PSD Constanța, Felix Stroe, jurase că nu va accepta candidați impuși de la Centru, dar nu a fost după el. Prin decizia președintelui Liviu Dragnea, care nu a ținut, se pare, cont de criteriile de integritate ale PSD, Iulian Iancu a fost parașutat fix la Constanța, după ce, timp trei mandate, a reprezentat în Camera Deputaților, odată județul Neamț și de două ori, județul Bacău. Deși pe litoral nu îl cunoaște nimeni, noul candidat “constănțean” a fost, astfel, preluat de colegii de pe litoral, cu dosar penal cu tot. Iuliana Iancu este cercetat, potrivit DNA, în legătură cu niște transporturi ilegale, în dosarul fostului judecător al  Curţii Constituţionale,Toni Greblă.

Al doilea “penal” de pe listele PSD Constanța este deputatul Radu Babuș care candidează de pe locul al IV-lea pentru al  doilea mandat.

candidati-psd-constanta

Candidați PSD Constanța

Fost președinte al organizației de Tineret a PSD Constanța, fost director al Regiei de Exploatare a Domeniului Public și Privat al primăriei Constanța, prieten cu Radu Mazăre și finul fostului președinte al CJ Constanța, Nicușor Constantinescu, deputatul Radu Babuș este cercetat și el pentru fapte de corupție.

Probabil că partidul a considerat că urmărirea penală a tânărului deputat “nu se pune” la pozițioanrea lui pe lista de candidați, având în vedere că este cercetat nu de structura centrală a DNA ci de Serviciul Teritorial Constanța al Direcție Anticorupție.

Radu Babuș este urmărit penal, împreună cu Radu Mazăre, într-un dosar privind vânzarea la un preț subevaluat a unui teren din zona Cazinoului din statiunea Mamaia. Radu Mazăre este acuzat de abuz in serviciu, în timp ce Radu Babuș, în fosta sa calitate de director al Regiei Domeniului Public Constanta, este acuzat că ar fi stabilit cu intenție o valoare mai mică a unui teren din Mamaia scos la vânzare de primărie.

“Penalul” de pe lista ALDE Constanța este senatorul Christian Gigi Chiru care candidează, de pe primul loc, pentru un nou mandat.

candidati-alde-constanta

Candidați ALDE Constanța

Gigi Chiru a părăsit PNL, din funcția de copreședinte, la începutul acestui an, imediat ce partidul a dat publicității decalogul prin care “penalii” își luau adio de la candidaturi.

A fost o plecare ușoară pentru că, provenit de la PDL, Gigi Chiru nu a reușit, de altfel, să empatizeze cu vechii liberali. S-a dus la ALDE unde a fost primit cu brațele deschise de senatorul Mircea Banias, fost PC, recent achitat, definitiv, în dosarul Portul Constanța și care acum candidează pe locul întâi pentru Camera Deputaților.

Gigi Chiru speră să aibă și el norocul lui Mircea Banias, având în vedere că în mai 2015 a fost condamnat de Înalta Curte de Casație și Justiție, în primă instanță, la șase luni de închisoare cu suspendare, pentru mită electorală. El a fost trimis în judecată în 2012, de Tribunalul Constanța, în dosarul în care este acuzat că, atunci când se afla în campanie electorală pentru postul de primar al Constanţei, a transmis prin poştă alegătorilor 24.000 de bonuri valorice medicale, pentru a le obține voturile.

A contestat, de atunci, sentința, dar nici acum nu s-a dat termen de judecată. Gigi Chiru mai are însă un dosar la DNA, din 2014, era deja senator, fiind cercetat pentru luare de mită, spălare de bani şi fals în declaraţii. Potrivit procurorilor anticorupție, “Gigi Chiru a pretins de la un martor denunţător şi de la un om de afaceri, suma de 1.500 000 euro, în forma disimulată a unui contract de împrumut fictiv, în vederea îndeplinirii, neîndeplinirii, urgentării ori întârzierii îndeplinirii unui act ce intra în atribuţiile sale de inspector şef al Inspectoratului Regional în Construcţii Sud – Est, într-o manieră favorabilă grupului de firme: SC Eolica Dobrogea SRL România, Eolica Dobrogea AG, Eolica Dobrogea X GMBH”. În acest dosar, nu a fost trimis, încă, în judecată.

Într-un comunicat transmis Europa FM, Inspectoratul de Stat în Construcții a ținut să precizeze că domnul Gigi Chiru nu mai este angajat al Inspectoratului Regional în Construcții Sud-Est începând cu data de 15.04.2011.

Și organizația județeană a PMP Constanța a pus pe liste un candidat care, în urmă cu doi ani, a fost urmărit penal și chiar condamnat, definitiv, la 6 luni de închisoare cu suspendare pentru neglijență în serviciu. Este vorba de primarul comunei Castelu, Nicolae Anghel (foto), care candidează din poziția a treia pentru Senat, din partea PMP Constanța.

nicolae-anghel-castelu-pmp

La începutul acestu an, Nicolae Anghel a fost, de altfel, demis de către prefectul județului Constanța din funcția de primar, din cauza condamnării definitive în dosarul în care refuzase să emită un titlu de proprietate unui concetățean. Deși între timp îl pusese pe om în posesie și își ceruse iertare. Edilul a stat, însă, doar câteva luni acasă, a candidat din nou și a câștigat pentru a patra oară primăria Castelu.

Ghiulfer Predescu