Confidenţialitate

Constanța are o mini-pădure urbană | AUDIO

Se știe că crearea de spații verzi ajută orașele pentru a face față efectelor schimbărilor climatice. Întrebarea este: ce fel de spații verzi? E suficient să plantezi flori sau arbori? Unde și cum ar trebui aceștia dispuși astfel încât să ne scape de efectul insulei de căldură din marile aglomerări urbane?

Ce arbori trebuie să plantăm pentru ca ei să ne scape de emisiile de carbon în mod eficient și să putem crea rapid biodiversitatea, atât de necesară locuitorilor de la oraș? Botanistul japonez Akira Miyawaki este creatorul conceptului de pădure urbană care reprezintă un model în combaterea schimbărilor climatice și este pretabil climatelor din întreaga lume.

Aceasta este un adevărat ecosistem, complex, în echilibru cu mediul și condițiile climatice actuale, cu multe beneficii pe termen lung aduse comunităților. Metoda Miyawaki a fost recompensată în 2006 cu Premiul Blue Planet, echivalentul unui Premiu Nobel pentru ecologie. Ei bine, de curând, a apărut și în țara noastră o mini-pădure urbană, construită pe conceptul Miyawaki, chiar în mijlocul blocurilor din cartierul Inel 2 Constanța.

Președintele organizației Act for Tomorrow, Andrei Coșuleanu, a povestit la Misiunea Verde că pădurile urbane sunt un concept nou în România, care începe să se dezvolte tot mai mult. Implementarea proiectului de la Constanța a durat șase luni și jumătate.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ascultă mai jos cea mai recentă ediție Misunea Verde:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Foto: shutterstock.com