Seceta accentuată din ultima perioadă îngrijorează autoritățile din Constanța. În mai multe localități accesul la apa potabilă a fost restricționat, se furnizează după un program zilnic. Primăriile din zonele rurale fac eforturi pentru refacerea rezervei de apă stocată în rezervoare.
În marea majoritate a localităților din județul Constanța, apa este furnizată în sistem centralizat de către Regia Județeană de Apă. Din cauza secetei accentuate, consumul a crescut în timp ce debitul apelor captate din subteran a scăzut.
Drept urmare, în rezervoarele de stocare nu se poate acumula suficientă apă pentru furnizarea în regim continuu. Sunt deja trei localități din zona rurală, Țepeș Vodă, Furnica și Corbu unde Regia a restricționat accesul la apă și o furnizează de doua ori pe zi, câte patru ore, dimineața și seara. Și fântânile au început să sece. Primarul comunei Mihai Viteazu, Gheorghe Grameni a luat deja măsuri.
Primarul comunei Mihai Viteazu: Am dat tuburi pentru a face fântânile mai adânci
„Cei care le seacă, le-am dat tuburi ca să facă fântânile mai adânci, ca să găsească debit de apă mai jos. Cred că am dat peste 120 de tuburi”, a spus primarul comunei Mihai Viteazu, Gheorghe Grameni.
Iar acolo unde apa din fântâni nu mai e bună de băut:
„Am o cisternă de inox care, cum apelează cineva îi aduc apă. Dar am luat măsură cu copiii și le-am adus apă plată. Cei care sunt trecuți de un an, o cantitate mai mare, cei până într-un an, o cantitate mai mică”, a mai spus primarul comunei Mihai Viteazu.
Sistem de irigații nu există în nordul județului Constanța
Culturile sunt compromise, spune primarul Gheorghe Grameni.
„Grâul, puțin, bun, l-am recoltat. Culturile de floarea soarelui și porumb sunt pierdute 90%, sute de hectare”, a spus primarul comunei Mihai Viteazu.
Regia de apă Constanța recomandă utilizatorilor afectați de secetă să-și facă rezerve de apă potabilă pentru perioada în care aceasta nu este furnizată.
Sursa foto: Shutterstock