Cheltuielile suplimentare generate de criza sanitară, dar și unele inițiative legislative au stat la baza rectificării bugetare adoptate, luni seară, de guvern.
Este a treia reîmpărțire a banilor publici din acest an.
Ministerul Sănătății va primi un miliard de lei pentru a continua lupta cu epidemia.
Deficitul crește la 9,1% din Podusul Intern Brut, adică 96 de miliarde de lei. Au fost asigurate sumele pentru plata salariilor, pensiilor și ajutoarelor sociale. Executivul estimează o scădere a economiei de 4,2% în acest an.
Ministrul de Finanțe Florin Cîţu a declarat că sume importante au fost alocate pentru măsurile de sprijin în timpul pandemiei.
„Prin această rectificare se asigură finanţarea necesară în domeniul sănătăţii, asistenţei sociale şi educaţiei”, a anunţat ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, la Palatul Victoriei.
Consiliul Fiscal, pe de altă parte, estimează că deficitul bugetar în acest an va fi mai mare decât cel anunţat de Guvern.
Ar fi vorba de 9,8% din Produsul Intern Brut, cu 0,7 procente mai mult ca deficitul estimat de Ministerul de Finanţe.
Golul provine, potrivit Consiliului Fiscal, parţial din evaloarea optimistă a Fiscului privind sumele care ar putea fi recuperate anul acesta din obligaţiile de plată amânate pentru firme, dar şi din probabilitatea ridicată ca sumele aferente închirierii benzilor de frecvență 5G să nu fie încasate în 2020.
Potrivit rectificării bugetare aprobate luni de guvern, fonduri suplimentare merg și către Programul Național de Dezvoltare Locală, mai spune Florin Cîțu.
În plus, se vor plăti toate subvențiile către agricultori și se vor achita și ajutoarele promise pentru fermierii afectați de secetă, susține ministrul Agriculturii Adrian Oros.