Anumiți distribuitori și producători de medicamente s-ar fi înțeles să nu mai aducă imunoglobulină pe piața din România pentru a pune presiune pe Guvern să elimine taxa-clawback. Asta suspectează Consiliul Concurenţei, care acum a deschis o investigație care să verifice acuzațiile.
Vizate sunt unele companii producătoare şi deţinătoare ale autorizaţiilor de punere pe piaţă a imunoglobulinelor normale umane: Biotest Pharma GmbH Germania, Octapharma Pharmazeutika Produktionsges Mbh Austria, Octapharma S.A.S. Franţa, Octapharma AB Suedia, Octapharma (IP) Limited Marea Britanie, CSL Behring Gmbh Germania, Kedrion Spa Italia, Baxter SA Belgia, Baxalta Belgium Manufacturing SA Belgia, Baxter AG Austria.
Companiile vizate de investigație sunt membre ale Asociaţiei Companiilor Producătoare de Terapii cu Proteine Plasmatice (PPTA), asocia’tie care reprezintă interesele industriei.
Pentru că unele firme nu au sediu în România, Consiliul Concurenței a cerut ajutorul instituțiilor similare din Belgia și Italia pentru a face inspecţii inopinate în același timp, explică președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu. Autorităţile de Concurenţă din cele două state au efectuat inspecţii la sediile companiei Kedrion din Italia (Milano şi Castelvecchio) şi al PPTA din Bruxelles, în condiţiile legale din aceste ţări, la solicitarea Consiliului Concurenţei din România, iar inspectorii români de concurenţă au asistat la desfăşurarea acestora.
În ianuarie, ministerul sănătăţii a suspendat timp de 2 ani taxa claw backpentru cei care au autorizaţii să aducă pe piaţă medicamentele derivate din sânge uman sau plasmă umană, tocmai pentru a se asigura că NU vor dispărea de pe piaţa din Româniaaceste medicamente, adică imunoglobulina.
Însă efectul a fost exact invers:
Producătorii au preferat să nu mai aducă imunoglobulină în România pentru că medicamentele sunt prea ieftine, şi profitul companiilor aşadar, prea mic.
În martie s-a declanşat scandalul privind lipsa imunoglobulinei de pe piaţa din România, medicament necesar pentru sute de pacienţi în România. De atunci ministerul sănătăţii a cerut ajutor de la alte state membre UE prin mecanismul de Protecţie Civilă. Ministerul a cumpărat apoi zeci de mii de doze.
De ce abia acum s-a declansat investigatia oficial?
“Atât în Belgia cât şi în România, inspecţiile inopinate sunt autorizate prin mandat judecătoresc şi sunt justificate de necesitatea obţinerii tuturor informaţiilor şi documentelor necesare clarificării posibilelor practici anticoncurenţiale analizate.”
Rezultatele investigatiei am putea să le aflam abia anul viitor, iar dacă vor fi găsiţi vinovaţi distribuitorii şi producătorii de imunoglobulină, riscă amenzi în valoare de 10 % din cifra de afaceri.