Confidenţialitate

EXCLUSIV Consilierul președintelui Klaus Iohannis: Susținem concursurile pentru directorii de școli

Președintele Klaus Iohannis susține inițiativa ministrului Educației, Mircea Dumitru, de a organiza concursurile pentru directorii de școli, afirmă la Interviurile Europa FM consilierul de stat pentru educație, Ligia Deca.

Concursul ar urma să înceapă pe 12 octombrie și va avea loc la nivel național. PSD nu este însă de acord cu această măsură și a încercat să modifice pe ascuns legea educației, astfel încât concursul să fie organizat vara viitoare, când la putere va fi un Guvern cu oameni politici. Amendamentul propus de Ecaterina Andronescu, fost ministru al Educației și președintele Comisiei de Învățământ din Senat, a fost însă retrimis la comisie.

Ministrul Mircea Dumitru nu a renunțat însă la inițiativă și anunță că va merge mai departe cu acest concurs. Oficialul a declarat că în acest fel va încerca să depolitizeze sistemul.

La Interviurile Europa FM, consilierul de stat Ligia Deca a declarat că președintele susține organizarea concursurilor pentru directorii de școli.

”De opt ani, nu a mai existat un concurs pentru directori. Este clar că avem nevoie de unul. Cred că un concurs este preferabil situației de delegare care se întâmplă acum. Știu că există îngrijorări vizavi de perioadă și de timpul scurt. Cred că hotărârea ministrului este clară în a le organiza. Mai cred că varianta cu organizarea lor în vacanța de vară nu este neaparat realistă, pentru că în vacanța de vară organizăm două sesiuni de bacalaureat, pregătirea anului școlar, deci, nu știu în ce măsură este mai liber decât în timpul anului școlar. S-a anunțat un calendar, cred că este bine să ne ținem de el”, a declarat Ligia Deca.

Potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educației, concursurile pentru directorii de școli ar urma să aibă loc pe 12 octombrie.

Pe de altă parte, președintele Klaus Iohannis vrea să schimbe din temelii Legea Educației. La Administrația Prezidențială va fi înființat un grup de lucru care va elabora proiectul denumit ”România Educată”. Documentul a ajuns în faza formulării priorităţilor și ar urma să fie dezbătut cu toți factorii politici, dar și cu societatea civilă. Proiectul ar urma să fie gata cel târziu până în 2018, a mai declarat Ligia Deca la Interviurile Europa FM.

”Din ce am simțit, una din chestiunile care suscită un mare consens în societate este faptul că avem nevoie de o filieră profesională și tehnologică mult mai mai bine pusă la punct, care să nu însemne doar școală profesională, avem nevoie de licee tehnologice mai bine sprijinite,  de un parcurs continuu care să includă calificări de nivelul trei, patru cinci, adică nu faci școală profesională și aia este, te-ai oprit acolo, trebuie să poți să progresezi. Și sunt sigură că din viitoarele consultări vor rezulta și altele. Cele mai recente sunt legate de evaluări, cum facem ca evaluările să ajute, nu să inhibe.”, a mai declarat Ligia Deca.

Interviul cu Ligia Deca poate fi urmărit integral aici: