Ficatul este un organ situat în partea dreaptă a abdomenului superior. Funcțiile acestuia constau în depozitarea glucozei sub formă de glicogen, adică stocarea unei surse de energie pentru corp, metabolizarea grăsimilor și proteinelor din alimente, precum și sinteza de proteine cu rol important în coagularea sângelui. De asemenea, ficatul contribuie la metabolizarea multor medicamente și ajută la eliminarea toxinelor din organism. Ficatul produce bila care se depozitează în colecist între mese și este eliberată apoi în intestinul subțire pentru a ajuta la digestie.
Stresul la care suntem supuși zilnic, alimentația nesănătoasă, plină de grăsimi, obezitatea, diabetul zaharat, sedentarismul și consumul excesiv de alcool suprasolictă ficatul, care începe initial să își modifice structura și apoi să-și piardă din funcții. Metabolismul celulelor hepatice, numite hepatocite, se modifică, iar acestea vor avea nevoie de susținere și protecție.
Steatoza hepatică sau ficatul gras constă în acumularea de grăsimi în celulele ficatului, care în timp poate conduce la hepatită, adică inflamația și distrugerea țesutului hepatic.
Cei cu ficatul gras se pot plânge de oboseală și slăbiciune, stări de greață sau dureri în partea dreaptă a abdomenului, sub coaste.Analizele de sânge arată creșteri ale transaminazelor, trigliceridelor și colesterolului. Steatoza hepatică se diagnostichează și cu ajutorul ecografiei abdominale.
Controlul greutății prin exerciții fizice, dieta săracă în grăsimi, suplimentele alimentare și evitarea consumului excesiv de alcool protejează împotriva apariției ficatului gras și agravarea acestuia. În cazul întreruperii consumului de alcool, structura normală a ficatului se poate reface, steatoza hepatică fiind reversibilă, dar doar până la un anumit punct.