Prețurile la produsele alimentare ar putea crește în perioada următoare, după ce britanicii au decis că vor să iasă din Uniunea Europeană.
Avertismentul vine de la Uniunea Națională a Fermierilor din Marea Britanie.
Președintele organizației a avertizat că dependența britanicilor de importuri și deprecierea masivă a lirei duc la prețuri mai mari la produsele alimentare, scrie The Guardian.
După anunțarea rezultatelor referendumului istoric, lira a ajuns la cel mai slab nivel din 1986 încoace.
”Din păcate, noi producem doar 60% din alimentele pe care le consumăm, așa că suntem dependenți de produsele din import”, spune Meurig Raymond, președintele organizației.
El a adăugat că ”o liră mai slabă înseamnă prețuri mai mari la import.”
Mai mult, fermierii britanici sunt îngrijorați și de subvențiile pe care le primesc de la Uniunea Europeană.
Anual, agricultorii primesc subvenții în valoare de până la 3 miliarde de lire sterline.
O altă îngrijorare a fermierilor o reprezintă negocierile privind schimburile comerciale, odată ce Regatul Unit va fi părăsit UE.
Agricultorii nu știu, de exemplu, ce se va întâmpla cu exporturile de carne de miel și brânză, în condițiile în care vor exista alte tarife de import.
Potrivit lui Meurig Raymond, Marea Britanie exportă în Uniunea Europeană 38% din carnea de miel produsă în Regatul Unit, ceea ce este ”o cantitate foarte mare”.
“Suntem dependenți (n.r. de exporturile în Europa). De altfel este o cerere foarte mare pentru carnea de mierl.”, mai spune președintele organizației.
O altă consecință a Brexitului – șoferii au fost avertizați că prețurile la combustibili vor crește, tot după ce lira s-a depreciat masiv.