In acest weekend, autoritatile olandeze au interzis intrarea pe teritoriul statului a doi oficiali turci: este vorba despre ministrul turc de externe si cel pentru familie. Tensiunile sunt generate de campania pentru un referendum de extindere a prerogativelor preşedintelui, campanie ce are loc in Olanda, dar si in state precum Germania si Elvetia, tari in care traiesc numerosi cetateni turci.
Sâmbătă noapte, ministrul Familiei de la Ankara, Fatma Kaya, a fost împiedicată de autorităţile olandeze să intre în consulatul turc de la Rotterdam, fiind escortată până la graniţa cu Germania. În aceeaşi zi, dimineaţă, olandezii au interzis să aterizeze aeronavei în care se afla ministrul turc de Externe. Cu câteva zile înainte, acesta fusese împiedicat să participe la o întâlnire cu cetateni turci la Hamburg, în Germania, iar ulterior a renunțat și la participarea la un miting la Zurich, în Elveția.
Tot in acest weekend a avut loc un protest violent în faţa Consulatului turc din Rotterdam. Poliţia olandeză a folosit cai şi tunuri cu apă pentru a dispersa manifestanţii, nemultumiti de masurile luate fata de oficialii turci. Proteste au fost și la Ankara. Acolo, manifestanţii au aruncat cu sticle şi au distrus maşini ale poliţiei.
Dupa masurile luate de partea olandeza, ministerul turc de Externe a anunţat, sâmbătă, că nu doreşte ca ambasadorul olandez, care este momentan plecat, să se întoarcă la post „o perioadă”.
Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a criticat în termeni duri atât Germania, cât și Olanda pentru interdicțiile impuse șefului diplomației de la Ankara, dar si ministrului familiei.
Acesta a afirmat că atitudinea guvernului de la Haga este o ‘rămășiță’ a nazismului. Premierul olandez Mark Rutte a calificat aceste remarci drept “nebunești” și “deplasate”.
Regimul de la Ankara încearcă să convinga membrii comunitatii turce din diaspora să voteze „da” în referendumul de luna viitoare din Turcia, în urma căruia preşedintele Erdogan poate primi puteri sporite.