Numele a aproape 150 de studenți UNATC apar la finalul unei scrisori deschise, publicate pe Facebook, prin care semnatarii țin să se delimiteze de protestul de vineri, de la sediul UNATC, față de posibilitatea concedierii lectorului Andrei Rus și modul în care se desfășoară activitatea Universității.
Autorii mesajului susțin că este vorba despre “o mișcare împotriva unor profesori ai universității aflați și în conducerea instituției”.
În scrisoarea deschisă se afirmă că “numărul studenților participanți la protest a fost redus în comparație cu numărul celorlalți care nu susțin acest demers. De asemenea, facem cunoscut faptul că majoritatea articolelor apărute în mediul on-line și nu numai, prezintă doar un punct de vedere, mai exact cel văzut prin prisma domnului Andrei Rus și a susținătorilor domniei sale. Spațiul universității este autonom și are mecanisme și proceduri democratice de a rezolva orice fel de conflict sau diferendum intern.”
Același text face referire și la un articol de pe site-ul Europa FM, articol despre care semnatarii susțin că “o mare parte a studenților Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” București” îl consideră “abuziv, incomplet și inexact”. Articolul criticat de studenții care iau apărarea conducerii UNATC a fost publicat pe 28 Mai și poate fi citit mai jos:
Studenții UNATC se solidarizează cu Andrei Rus, lectorul amenințat cu concedierea
Studenții Universității de Artă Teatrală și Cinematografică (UNATC) organizează o manifestație de sprijin față de Andrei Rus, lectorul care e în pericol să-și piardă postul pentru că a criticat conducerea instituției.
Vineri, la ora 12.00, studenții se vor strînge la sediul UNATC din București, Strada Matei Voievod 75-77.
Andrei Rus și criticul Andrei Gorzo (la rîndul său, profesor al Universității) au reclamat practici precum meditațiile particulare oferite de profesori candidaților la admitere, dar și luări de poziție antisemite, xenofobe sau rasiste ale unora dintre profesorii instituiției (Europa FM a relatat despre ele aici).
Comisia de Etică a UNATC ar fi hotărît, în replică, să-i desfacă lui Andrei Rus contractul de muncă.
Filip Standavid a stat de vorbă cu lectorul Universității de Artă Teatrală și Cinematografică.
Adrian Titieni: “campanie electorală negativă”
Europa FM a încercat în repetate rînduri – pînă acum, fără succes – să ia legătura și cu Adrian Titieni, rectorul UNATC.
Domnia-sa a declarat însă agenției de știri Mediafax că Senatul instituţiei va lua decizia dacă va fi sau nu desfăcut contractul de muncă al lui Andrei Rus și a adăugat că “lucrurile sunt departe de a fi aşa cum sunt zugrăvite” de criticul de film.
“Este decizia Comisiei de Etică, dînsul probabil o să facă contestaţie. Decizia a fost luată pentru că prin mediile de informare online şi prin presă au adus atingere imaginii şcolii”, a spus Adrian Titieni, referindu-se atît la afirmaţiile făcute de Andrei Rus, cît şi la cele ale lui Andrei Gorzo.
Pe de altă parte, Adrian Titieni a mai spus că “în ceea ce priveşte acuzaţiile de homofobie şi antisemitism despre care vorbeşte, acestea trebuie dovedite. Dar este un lucru care depăşeşte cadrul instituţional”, a declarat Adrian Titieni, precizînd că instituţia pe care o conduce se delimitează de orice afirmaţii care pot fi considerate a fi antisemite şi homofobe.
În opinia lui Adrian Titieni, tot acest scandal ar fi “un fel de campanie electorală negativă” la adresa sa, care nu ar avea însă nici un fundament: “Eu nu sunt interesat nici de finalul acestui mandat, care expiră în decembrie”, a spus Titieni, fără a preciza dacă intenţionează sau nu să demisioneze din funcţie.
Laurențiu Damian confirmă practica meditațiilor: “Sunt profesori care pregătesc. Eu sunt unul dintre ei”
Într-un interviu la Europa FM, profesorul Laurențiu Damian, fost președinte al Senatului UNATC, confirmă că sunt cadre didactice ale Universității care îi pregătesc pe candidații pe care urmează să îi evalueze.
Pe de altă parte, domnia-sa contestă sancțiunea aplicată lui Andrei Rus și dă de înțeles că Senatul Universității ar putea s-o anuleze.
Gianina Cărbunariu: “o discuție ce privește întreaga societate”
Regizoarea de teatru Gianiana Cărbunariu, proaspătă cîștigătoare a premiului pentru cel mai bun spectacol (De vînzare) la Gala UNITER, afirmă că urmărește “cu stupoare” discuțiile și evenimentele” din ultimele două luni.
Ea este de părere că “ceea ce a început ca o invitație la transparență în dialog, ca un semnal de alarmă față de hărțuirea fostului decan de la Facultatea de Film, Sorin Botoșeneanu, de către rectorul Adrian Titieni și echipa dumnealui, s-a transformat într-o discuție ce privește întreaga societate românească actuală”.
“Temele majore ale discuției privesc”, scrie Gianina Cărbunariu, “sistemul educațional în general, precum și derapaje extrem de grave în discursurile publice din România: sistemul de meditații pentru admitere (profesori meditatori care sînt prezenți și în comisia de examinare), <<aranjamentele>> în cazul concursurilor publice pentru posturile de profesori, școala doctorală deficitară, ieșirile la rampă rasiste, homofobe, sexiste, antisemite pe paginile personale de Facebook ale unor profesori din UNATC, tăcerea complice a conducerii instituției față de asemenea afirmații, încălcarea procedurilor legale în ceea ce privește desfășurarea unor activități din cadrul Universității.”
Regizoarea califică drept “abuzive” soluții precum exmatricularea sau desfacerea contractului de muncă și deplînge ceea ce numește “poziția de forță pe care se situează conducătorii acestor instituții publice.”
Gianina Cărbunariu încheie astfel scrisoarea sa: “Nu-mi imaginez cum aș putea lucra cu absolvenți de actorie formați într-un mediu în care valori umaniste ca toleranța, respectul față de celălalt sau libertatea de expresie sînt călcate în fiecare zi în picioare.”
Și Corneliu Porumboiu, realizatorul unor filme precum Comoara, Polițist, adjectiv și A fost sau n-a fost? scrie că “Film Menu este mai mult decât o revistă – e o platformă cinefilă care oferă șansa de a forma critici de film, activitate vitală pentru dezvoltarea unei cinematografii. A o distruge sau a n-o lăsa să se dezvolte ar fi un lucru negativ nu doar pentru critica de cinema din România, ci și pentru breasla cineaștilor.”
La rîndul său, actorul Șerban Pavlu consideră că demersul conducerii UNATC la adresa lui Andrei Rus este o eroare și se declară uimit, pentru că “munca depusă de aceasta în ultimii ani ani a transformat revista Film Menu într-unul din cele mai performante produse ale UNATC, iar pe Andrei într-unul dintre cei mai promițători tineri profesori.”
Șerban Pavlu numește “scandaloasă” sintagma “prejudicii aduse imaginii UNATC” și adaugă că, din punctul său de vedere, lucrurile stau “exact invers”.