Curtea Supremă a anulat, definitiv și irevocabil, marca înregistrată în 2008, la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM), de Dumitru Pop, pentru șapte modele de cruci.
Acesta este considerat urmașul creatorului Cimitirului Vesel din Săpânța, Stan Ioan Pătraș.
Ceilalți meșteri din comună, care cioplesc la rândul lor cruci cu motive tradiționale, au contestat în instanță monopolul pus asupra obiectelor funerare și au câștigat procesul.
Gheorghe Stan, unul dintre reclamanții din procesul crucilor din Cimitirul Vesel spună că instanță a procedat corect.
„Asta m-a deranjat pe mine, fiincă au decis pe niște lucruri care nu le aparțin. Nu au lucrat înainte, a lucrat taică-miu, a lucrat unchi-miu. Și dacă a rămas acolo, la casa lui Stan Ioan Pătraș a făcut niște acte pe la OSIM. Putea să spună că Palatul Peleș este al lui. În principiu, instanța a făcut dreptate. El dacă înregistrează la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci a vrut să i-a o parte din banii pe care i-am câștigat noi. O parte din banii munciți de noi.”
Meșterul popular din Săpânța, Dumitru Pop consideră în continuare că este un continuator al meșterului Stan Ioan Pătraș și că a vrut să facă Cimitirul Vesel cât mai cunoscut.
Însă, el nu vrea deocamdată să vorbească despre decizia Curții Supreme, până nu primește motivarea judecătorilor:
„Vă puteți da seama, sunt continuator lui Stan Ioan Pătraș din 1977. El a murit în martie și eu am venit în luna iunie. În iunie, în acest an, am făcut 40 de ani în această muncă. Sunt multe de vorbit, dar neavând motivația ca să știu la ce să mă refer, nu pot să dau detalii”.