Confidenţialitate

Conflict deschis în zeci de școli din România

Președintele Federației Asociațiilor de Părinți reclamă că mai mulți directori noi, care au luat concursul organizat în toamna anului trecut, nu vor să colaboreze cu reprezentanții părinților aleși în structurile de conducere ale școlilor. Motivul? Părinții ar reprezenta alte interese decât pe cele ale elevilor.

Reprezentatul părinților, Iulian Cristache,  spune că de câteva zile, situația s-a acutizat. Fapt pentru care va cere medierea Ministerului Educației.

,,La nivel național, se practică. Sunt foarte multe unități în care părinții sunt aleși (n.r. la conducerea Comitetului de Părinți care face parte din Consiliul de Administrație al școlii) de cele mai multe ori, cu acordul directorului, ceea ce nu este normal. Avem mari probleme la nivel de unități școlare. Sunt părinți care sunt îndepărtați, directorii nu vor să colaboreze cu ei, ceea ce nu este normal. Există și o răspundere a noastră. Nu poți să fii în consiliul de administrație doar cu numele și să fii un ”yes-man”‘, să spui ”da” la tot ceea ce vrea directorul “,  a declarat pentru Europa FM, reprezentantul asociațiilor de părinți.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Secretarul de stat pentru Învățământ Preuniversitar din Ministerul Educației, Liviu Pop, spune însă, că nu știe de acest conflict.

,,Eu vă mărturisesc că nu am primit la cabinetul ministrului nicio reclamație din partea Federației Asociațiilor de Părinți din România. Pot fi cazuri punctuale și dacă aceste cazuri sunt la nivelul unităților școlare, primii care trebuie să rezolve aceste conflicte sunt inspectorii generali.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Un alt conflict, de această dată, admis de reprezentantul Ministerului Educației, aprinde spiritele în școli din cel puțin 4 județe.

Autoritățile locale din Arad, Mureș și nu numai, au decis să comaseze peste noapte, mai multe unități de învatământ.

Fostul consilier al ministrului Educației, Mirabela Amarandei, spune că decizia nu se justifică și că de fapt, este posibil să avem de-a face cu epurări politice.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Secretarul de stat pentru Învățământ Preuniversitar din Ministerul Educației, Liviu Pop, recunoaște acest conflict, însă neagă implicarea politicului. Admite însă că odată cu unirea unor școli, anumite funcții dispar.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Vă reamintim, peste 500 de directori şi directori adjuncţi de şcoli au fost numiţi prin detaşare, deși nu au promovat concursul  pentru aceste funcții sau nu s-au prezentat la el.

Îmediat după numirea sa, noul ministru al  Educației Naţionale, Pavel Năstase, a emis un ordin de modificare a metodologiei de concurs, prin care au fost eliminate restricţiile privind nominalizarea pe aceste funcţii a directorilor şi directorilor adjuncţi.

Administrația Prezidențială a criticat dur decizia noului ministru al Educației.