Cu siguranță, prima întrebare pe care trebuie să ți-o pui înainte de configurarea unui sistem PC, este la ce anume îl vei folosi. Va trebui să iei în considerare atât activitățile pe care le faci în prezent, dar și pe cele pe care îți dorești să le desfășori în viitor, când vei avea un computer nou și performant. Chiar dacă în prezent faci editare de documente, este foarte posibil ca în scurt timp să îți dorești să editezi foto – video sau să participi la un joc shooting online.
Cele mai mari cerințe de la un PC le au aplicațiile de graphic design și jocurile de ultimă generație. Pentru acestea va trebui să alegi doar componente high end, care pot fi destul de costisitoare, dar care îți vor oferi performanțele pe care ți le dorești. Ține cont de recomandările următoare și vei obține în final un computer ideal pentru nevoile tale.
-
Placa grafică
Majoritatea computerelor au o placă video încorporată, însă cea mai bună alegere include unul dintre cei doi producători de top: Nvidia sau AMD. Alege o placa video performantă, astfel încât rezoluția imaginii pe care o vezi pe ecran să fie la nivel înalt. Te vei putea bucura de toate jocurile preferate, fără setări suplimentare sau întârzieri. Va trebui să ai în vedere că bugetul pentru o placă grafică de top este destul de mare, însă nu trebuie să faci economie la alte componente. Un computer este un sistem bine închegat și toate componentele, de la procesor la RAM sau SSD trebuie să țină pasul cu placa video.
-
Placa de bază
Aceasta este componenta care stă la baza formei fizice a PC-ului tău. Dimensiunea carcasei și a plăcii de bază determină ce alte componente hardware poți instala pe computer. Procesorul pe care îl vei alege este determinat de puterea plăcii de bază, la fel și numărul de hard disk-uri sau tehnologia memoriei (DDR4 sau DDR3, etc).
-
Procesorul
Este motorul computerului tău și cel care stabilește nivelul de performanță pentru toate aplicațiile. Procesorul oferă puterea de procesare sistemului și viteza cu care datele sunt transmise către alte componente, pentru a fi prelucrate. Procesorul trebuie ales în funcție de puterea GHz. Cu cât aceasta este mai mare, cu atât CPU este mai rapid. Trebuie să știi că un procesor puternic va avea un consum mai mare de energie, ceea ce duce la o încălzire ridicată a calculatorului și, implicit, la nevoia unui cooler mai performant.
-
RAM
Memoria random este cea care îți condiționează numărul de browsere și aplicații pe care le poți deschide. Un RAM de 4 GB este minimul pe care te poți baza, pentru o utilizare minimă a computerului. Pentru performanțe optime alege 8GB, iar dacă ești un gamer pasionat ori dacă intenționezi să faci editare video, va trebuie să alegi un RAM de 16 GB. Partea bună este că memoria RAM poate fi upgradată oricând simți nevoia să amplifici performanțele computerului tău. Nu doar aplicațiile pe care le utilizezi vor consuma RAM ci și procesele de fundal, cum sunt actualizările de sistem.
-
Stocare SSD
Datele și fișierele tale sunt păstrate într-o unitate de stocare HDD sau SSD. Chiar dacă HDD-urile au o utilizare tradițională, oferind mult spațiu, tehnologia SSD le-a făcut să pară depășite. Alegând un spațiu de stocare SSD vei beneficia de o viteză de 6 ori mai mare, care este dată de modul în sunt citite, salvate și stocate datele. HDD-urile utilizează piese mecanice mici, iar SSD-urile utilizează tehnologia flash NAND, ceea ce le face imune la deteriorarea fizică.
Sistemul pe care îl vei construi trebuie să fie unul echilibrat, dar în același timp să fie accesibil din punct de vedere financiar. Alege componentele cele mai bune dacă acestea nu se pot upgrada (cum sunt procesorul sau placa video). Pe de altă parte, pentru RAM sau GPU poți faci economie inițial, urmând să faci upgrade atunci când îți va permite bugetul.