Confidenţialitate

Conducta prin care România are acces la gaz azer și gaz lichefiat american va fi inaugurată azi și devine operațională luna aceasta | AUDIO

Conducta care oferă României acces la gazele azere și la cele lichefiate americane va fi inaugurată astăzi și va deveni operațională luna aceasta. Este vorba de o conductă de gaze cu o lungime de 180 de kilometri între Bulgaria și Grecia.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, spune că România va avea de câștigat, din perspectiva diversificării rutelor şi surselor de aprovizionare.

Momentul este important în condițiile în care țările Uniunii Europene caută să își reducă dependența energetică față de Rusia, care poate opri total livrările din cauza sancțiunilor economice impuse ca urmare a invadării Ucrainei. În acest context, țara noastră a început luna trecută extracția de gaze din Marea Neagră.

Nicolae Ciucă: „Conducta asigură aprovizionarea cu gaz a Bulgariei și a României”

Conducta în valoare de 220 de milioane de euro va transporta gazele din orașul grecesc Komoti, situat în nordul Greciei, până în orașul bulgar Stara Zagora, unde va fi conectat la o altă conductă care transportă gaze din Azerbaidjan.

Gazoductul, cu o capacitate inițială de trei miliarde de metri cubi pe an și o lungime de 180 de kilometri, va asigura gaze inclusiv pentru România, dar și pentru Moldova și Ucraina, după cum a declarat premierul Nicolae Ciucă – aflat în vizită la Atena tocmai în contextul operaționalizării conductei.

„Va asigura legătura între rețeaua care trece prin Anatolia și Adriatică. Se leagă prin conducta BRUA dând astfel consistență coridorului vertical și asigurând aprovizionarea cu gaze atât a Bulgariei, cât și a României”, a spus Nicolae Ciucă.

Virgil Popescu: „Gazoductul va fi inaugurat azi”

În Grecia a mers și ministrul Energiei – Virgil Popescu – care a anunțat că gazoductul va fi inaugurat astăzi, urmând ca de luna aceasta să fie și funcțional.

Proiectul a fost amânat mult timp, însă acum vine într-un context complicat generat de războiul declanșat de Rusia în Ucraina, care a dus la sancțiuni impuse Moscovei și în urma căruia foarte multe țări europene încearcă să-și reducă dependența față de Rusia.

De pildă, peste 90% din gazele naturale pe care Bulgaria le importa erau din Rusia. După ce au refuzat să plătească în ruble, Gazprom a oprit livrările către mai multe state, inclusiv Bulgaria.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Interconectorul de gaze Grecia – Bulgaria, inaugurat vineri

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.