Gradinițele și creșele trebuiau să se deschidă de luni, dar normele nu au fost gata la timp.
Documentul arată că în fiecare creşă, grădiniţă şi afterscool trebuie să se pună accent pe activităţile din exterior şi pe distanţarea între copii, de cel puţin 2 metri.
Pentru grădiniţele şi creşele de stat părinţii pot depune cereri de înscriere a copiilor pe perioada vacanţei de vară începând de azi, iar lista cu unităţile disponibile va fi afişată la inspectoratele şcolare judeţene.
Trebuie să îndeplinească anumite condiții sanitare – în mare parte, aceleași pe care trebuie să le respecte școlile în care s-a ținut astăzi examenul de evaluare națională, spune la Europa FM secretarul de stat, Andrei Baciu.
“Se face o parte inițială de triaj tocmai pentru ca să se poată identifica persoanele care prezintă simptomatologie. Necesitatea, în primul rand, a pregătirii spațiului cu o dezinfectare și curățenie adecvată conform normelor, punerea la dispoziție a tuturor celor necesare, măști, dezinfectanți, plus un plan după care toată activitatea să se desfășoare“, spune Andrei Baciu.
Într-un comunicat trimis Europa FM, MEC anunță că a fost trimis spre publicare în Monitorul Oficial, ordinul comun între Ministerul Sănătății, Ministerul Educației și Cercetării și Ministerul Muncii și Protecției Sociale, care stabilește măsurile necesare în vederea redeschiderii creșelor, grădinițelor, afterschool-urilor pentru prevenirea îmbolnăvirii cu SARS-CoV-2.
Începând de astăzi, părinții care doresc să beneficieze de serviciile oferite de grădinițele/unitățile de învățământ preșcolar de stat, în perioada vacanței de vară, pot depune cereri la unitățile de învățământ pe care le-au frecventat copiii în acest an școlar.
Cererile vor fi centralizate de către inspectoratele școlare județene/al municipiului București și, ulterior, transmise autorităților publice locale pentru a decide, în acord cu acestea, asupra listei de unități de învățământ în care se vor desfășura doar activități recreative.
Lista cu unitățile de învățământ preșcolar va fi afișată la avizierul inspectoratelor școlare județene/al municipiului București și/sau pe site-urile acestora.
Unitatea de învățământ va asigura adoptarea măsurilor necesare în vederea pregătirii deschiderii unităților de învățământ preșcolar, conform prevederilor ordinului comun.
De exemplu, materialul necesar pentru fiecare activitate va fi asigurat individual. Jucăriile care nu pot fi spălate vor fi eliminate din sala de grupă, precum și celelalte accesorii neesențiale.
Activitățile în aer liber vor reprezenta o proporție cât mai mare din program. În același timp, afară, pot fi mai multe grupe, cu respectarea condițiilor privind evitarea contactului strâns între copii și a jocurilor care presupun apropierea între copii la mai puțin de 2 metri.
Copiii nu trebuie să aducă de acasă, în unitatea de învățământ, jucării sau alte obiecte care nu sunt necesare.