Anul trecut, au fost aduse în România aproape 900 de persoane private de libertate.
Printre ele nu se regăsesc, însă, cazuri importante, cum ar fi Alina Bica, fosta șefă a DIICOT, Mario Iorgulescu sau afaceriștii Gabriel Popoviciu și Alexander Adamescu.
Cererile acestora de extrădare sunt blocate de ani de zile în proceduri juridice internaționale.
Pentru aceste persoane există déjà mandate europene de arestare. Este cazul fostei șefe a DIICOT, Alina Bica. Aceasta se află în Italia, unde a fugit în 2018, înainte să fie condamnată la 4 ani de închisoare cu executare, pentru favorizarea afaceristul Ovidiu Tender.
Potrivit Ministerului Justiției, urmare a unei hotărâri definitive a instanței Italiene, ar trebui ca Alina Bica faca inchisoare în peninsulă. Numai că, în prezent, executarea pedepsei e suspendată până la o mai bună calificare juridică a infracțiunii, conform dreptului italian.
Daniel Dragomir, fost ofițer SRI, condamnat în România pentru corupţie, este arestat în Italia iar procedura de extrădare este în curs.
Mario Iorgulescu, fiul președintelui Ligii Profesioniste de Fotbal, și el condamnat definitiv intr-un alt dosar pentru lipsire de libertate, loviri și alte violențe, se află în Italia, internat în spital. Se așteaptă rezultatul unei expertize in cazul accidentul mortal pe care l-a comis sub influenta drogurilor .
De Marea Britanie sunt legate numele a doi români celebri condamnați – afaceristul Gabriel Popoviciu, condamnat în dosarul Băneasa, este unul dintre ei. Instanța britanică a acceptat apelul lui, care este în curs.
În ce-l privește pe Alexaner Adamescu, localizat la Londra, acesta a fost trimis în judecată de DNA pentru că ar fi mituit cu peste 20.000 de euro doi judecători de la Tribunalul București. Căile de atac au fost epuizate și respinse, există hotărâre definitivă de predare a acestuia către România si se așteaptă extradarea .